Мінцифра хоче надавати субвенції на будівництво ЦНАПів

10:44, 21 января 2021
Крім того, кошти можна буде спрямовувати на реконструкцію будівель, їх облаштування та матеріально-технічне забезпечення.
Мінцифра хоче надавати субвенції на будівництво ЦНАПів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство цифрової трансформації серйозно зацікавилося ЦНАПами – протягом останніх декількох тижнів у міністерстві розробили три проекти, пов’язані із ними. На цей момент останнім проектом – після питань оптимізації роботи центрів та визначення критеріїв їхньої територіальної доступності – Мінцифра ініціює надання місцевим бюджетам субвенції на розвиток мережі ЦНАПів. У міністерстві сподіваються, що завдяки цій субвенції до 2024 року їм вдасться стимулювати створення ЦНАПів в усіх 584 територіальних громадах, де таких центрів станом на зараз немає.

Отже, Мінцифра пропонує визначити себе головним розпорядником субвенції, яку будуть виділяти за наступними напрямками:

  1. будівництво нових будівель для розміщення центрів;
  2. реконструкція будівель та приміщень для розміщення центрів;
  3. завершення розпочатих у попередньому періоді робіт з будівництва/реконструкції центрів;
  4. облаштування будівель та приміщень, де розміщений центр, а також забезпечення центрів (включаючи їх територіальні підрозділи і віддалені робочі місця) обладнанням, зокрема, технічними та програмними засобами, електронними системами документообігу та інформаційної взаємодії;
  5. забезпечення обладнанням для видачі паспортних документів, посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів центрів, які не отримали запланованого фінансування.

Втім, отримати субвенцію для громад за одним із цих напрямків також буде не так просто, адже у міністерстві пропонують встановити ряд критеріїв, яким необхідно буде відповідати. Зокрема, у поточному році з інших джерел (крім інших міжбюджетних трансферт держбюджету) має бути профінансовано не менше ніж:

  • 10 відсотків загальної вартості товарів, робіт і послуг першого року будівництва/реконструкції центрів;
  • 10 відсотків залишкової вартості товарів, робіт і послуг робіт з будівництва/реконструкції центрів, розпочатих у попередніх періодах;
  • 30 відсотків загальної вартості закупівлі товарів, робіт і послуг на облаштування/обладнання центрів.

Крім того, строки завершення робіт у році надання субвенції не мають перевищувати двох років для будівництва центру та одного року для його реконструкції.

Рішення про надання субвенції буде ухвалювати спеціально створена для цього комісія під головуванням заступника міністра цифрової трансформації та складатиметься з інших посадовців міністерства. За замовчуванням входження до складу комісії осіб з-поза Мінцифри не передбачається. «За необхідності» можуть залучати спеціалістів органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, експертів, представників інститутів громадянського суспільства.

Передбачається, що субвенція буде надаватися всім об’єктам, які відповідають визначеним у Порядку умовами та критеріям. Втім, урядовці припускають, що на всіх грошей у бюджеті може не вистачити, а тому передбачили систему пріоритезації. Об’єкти будуть включати до переліку у межах ліміту коштів за відповідним напрямком з урахуванням пріоритетності, визначеною на основі таких чинників:

  • Строки завершення робіт;
  • Чисельність населення, що обслуговуватиме об’єкт;
  • Рівномірність розподілу субвенції між регіонами;
  • Обсяг співфінансування з відповідних місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством;
  • Наявність у проекті будівництва/реконструкції центру окремого місця для проведення консультацій з підтримки підприємництва;
  • облаштування центру (для зручного пошуку суб’єктами звернення відповідних сервісів у ньому) позначенням «Центр Дії», покажчиками, вивісками та написами зі зразками, передбаченими Примірним регламентом центру надання адміністративних послуг.

Комісія передаватиме перелік об’єктів міністру цифрової трансформації. Міністр, у свою чергу, виноситиме цей перелік на затвердження уряду за погодження із бюджетним комітетом ВР.

У підсумку, найголовнішою заувагою до цього проекту є особливості формування комісії, яка буде визначати відповідність критеріям та пріоритетність надання субвенції. А саме – те, що вона за замовчуванням буде складатися лише з представників Мінцифри. Інші особи – у тому числі і небайдужі громадяни – будуть залучатися лише «за потреби», наявність якої будуть визначати знову ж у міністерстві.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що уряд створив новий держфонд для підтримки медицини, спорту, культури, освіти та науки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді