В Раді хочуть змінити умови навчання школярів

16:45, 26 января 2021
Депутати хочуть змінити умови створення ліцеїв.
В Раді хочуть змінити умови навчання школярів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради опублікували законопроект № 4629 «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності ліцеїв та забезпечення доступності повної загальної середньої освіти». Авторами є група народних депутатів, серед яких Лариса Білозір, Сергій Гривко, Сергій Шахов та інші. Метою законопроекту є розширення повноважень органів місцевого самоврядування (з населенням менше 50 тисяч осіб) в частині можливості бути засновниками ліцеїв та забезпечення територіальної доступності повної загальної середньої освіти в опорних закладах освіти для всіх дітей незалежно від їх місця проживання. На сьогодні такі населені пункти подібних прав позбавлені.

Новації

У пояснювальній записці автори пишуть, що у 2020 році була прийнята нова редакція Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Ліцей повинен забезпечувати здобуття профільної середньої освіти (стаття 35) і водночас розвиток мережі комунальних ліцеїв планують та забезпечують Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні та міські ради (міст із населенням більше 50 тисяч) і для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею у його складі має бути створено та функціонувати не менше чотирьох 10 класів (стаття 32).

Серед іншого, були схвалені наступні зміни до Закону України «Про освіту»: з метою створення умов для здобуття загальної середньої освіти, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів і матеріально-технічної бази заклад освіти може мати статус опорного. Опорний заклад освіти - це заклад загальної середньої освіти, що має у своєму складі філії та/або здійснює підвезення здобувачів освіти, педагогічних працівників (за потреби) до цього закладу та у зворотному напрямку, а також забезпечений кваліфікованими педагогічними кадрами, має сучасну матеріально-технічну і навчально-методичну базу, спроможний забезпечувати на належному рівні здобуття початкової та базової середньої освіти.

«У рамках проведення політики децентралізації мають бути розширені повноваження органів місцевого самоврядування в частині можливості бути засновниками закладів загальної середньої освіти, мережа яких забезпечує доступність здобуття повної загальної середньої освіти. Зокрема це стосується міських рад із населенням менше 50 тисяч осіб, які мають можливість утримувати ліцеї, але наразі не мають на це повноважень. Мережа закладів освіти, що мають статус опорного, має забезпечувати територіальну доступність повної загальної середньої освіти для всіх дітей незалежно від їх місця проживання. Зважаючи на те, що філії закладів загальної середньої освіти як правило забезпечують здобуття початкової та базової середньої освіти та не можуть забезпечувати здобуття профільної середньої освіти, то опорний заклад повинен мати можливість забезпечувати здобуття повної загальної середньої освіти відповідно на всіх її трьох рівнях», - написали депутати.

Тому пропонується внести зміни до Законів «Про повну загальну середню освіту» та «Про освіту», прописавши наступне.

Розвиток мережі комунальних ліцеїв планують та забезпечують Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні та міські, селищні, сільські ради. Вони ж і приймають рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу).

Запропоновано, аби для започаткування та провадження освітньої діяльності комунального ліцею у його складі має бути створено та функціонувати не менше двох 10 класів.

В опорному закладі освіти можна буде здобути повну загальну середню освіту, а не початкову і базову.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що депутати зареєстрували в парламенті проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за виведення конденсату від розміщених на фасадах будинків (будівель, споруд) приладів охолодження (кондиціонерів) у не пристосовані для цього місця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області