ВС розповів про порядок та умови прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва

14:45, 27 января 2021
ВС висловився щодо проходження процедури прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.
ВС розповів про порядок та умови прийняття в експлуатацію об’єктів  будівництва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу № 1540/3952/18, в якій досліджував питання проходження процедури прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва.

Обставини справи

Позивач звернулась до суду з позовом до управління державного архітектурно-будівельного  контролю Одеської міської ради про визнання протиправним та скасування припису про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил від 21 червня 2018 року.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду, позовні вимоги було задоволено.

Визнано протиправним та скасовано припис управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил від 21 червня 2018 року.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, виходив із того, що позивачкою експлуатується житловий будинок, який збудовано до 5 серпня 1992 року, та наявність у позивача технічного паспорта на такий об`єкт, виготовлений за результатом його технічної інвентаризації від 14 липня 2017 року з відповідною відміткою, а тому у позивача відсутній обов`язок щодо проходження процедури прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.

Висновок Верховного Суду

Як установлено судом, 14 липня 2017 року позивачем, як власником житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, виготовлено технічний паспорт на зазначений об’єкт нерухомого майна з відміткою, що житловий будинок, сарай  збудовані до 5 серпня 1992, не потребують вводу в експлуатацію і не є збудованими будівлями та спорудами.

ВС зазначив, що вперше на законодавчому рівні встановлено порядок та умови прийняття в експлуатацію об’єктів  будівництва постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 1992 року № 449 «Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів державного замовлення».

Пунктом 9 Розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачено, що орган державного архітектурно-будівельного контролю безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об`єкти будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію:

  1. збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів;
  2. збудовані до 12 березня 2011 року будівлі і споруди сільськогосподарського призначення.

Отже, прийняттю в експлуатацію підлягають індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року.

ВС підкреслив, що індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період до 5 серпня 1992 року, не підлягають проходженню процедури прийняття в експлуатацію.

Як установлено судом, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами збудовані до 5 серпня 1992 року, а тому не потребують вводу в експлуатацію.

Доводи відповідача про те, що споруда не могла бути збудованою у 1985 році тому, що при будівництві використано пенобетон, судами попередніх інстанцій правильно не взято до уваги, з огляду на те, що вони не підтверджені доказами. При цьому наявність фотографій будинку, на які посилається відповідач,  не можуть підтверджувати рік зведення будинку, а тільки фіксують його зовнішній вигляд. Факт того, що житловий будинок збудовано до 5 серпня 1992 року, суди встановили на підставі чинного технічного паспорта, і відповідач не надав доказів, що могли б спростувати вказаний факт.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інстанції – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про залиття квартири через неналежний стан даху будинку: хто несе відповідальність.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді