Якою має бути температура в офісі взимку: норми і правила

18:44, 28 января 2021
Існують чіткі вимоги до температури повітря в окремих кімнатах, і для різних категорій робіт.
Якою має бути температура в офісі взимку: норми і правила
Джерело фото: zhzh.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Значну частину працездатного населення нашої країни складають офісні працівники, і їх кількість щороку зростає. Тому великої ваги набуває дотримання комфортних умов праці на робочому місці.

Одним із основних параметрів мікроклімату офісних приміщень виступає температура.

Нормативним документом з цього приводу є ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень», ухвалені ще в грудні 1999 року.

Згідно з ними, мікроклімат виробничих приміщень поділяється на три умови:

  • підвищено оптимальні - для приміщень, де перебувають діти, люди з ослабленим здоров'ям або люди похилого віку;
  • оптимальні - найбільш здорові умови для тривалого перебування людей; умови, коли не активізуються процеси терморегуляції;
  • допустимі - тривалі або такі, що систематично впливають на здоров'я людини умови, коли для адаптації до них включається механізм терморегуляції; може виникати відчуття теплового дискомфорту, погіршується самопочуття і знижується продуктивність праці.

Від цих умов залежить встановлення діапазону температур приміщень у теплий та опалювальний період.

Також на встановлення температури впливає інтенсивність фізичної праці - розмежування робіт за важкістю на основі загальних енерговитрат організму.

До категорії Iа, легких фізичних робіт, відносять ті види діяльності, при яких витрата енергії становить 105-140 Вт (90-120 ккал / год). Вони виконуються сидячи і не потребують значного фізичного напруження.

До категорії Iб належать роботи, що виконуються сидячи, стоячи або пов'язані з ходьбою. Вони супроводжуються деяким фізичним напруженням.

Роботи середньої тяжкості визначаються категоріями IIа і IIб, відповідно, категорія IIа включає ті види робіт, де передбачається ходьба і переміщення дрібних предметів (до 1 кг) або предметів у положенні сидячи, які вимагають певного фізичного напруження. До категорії IIб належать види робіт, що виконуються стоячи і пов'язані з ходьбою та переміщенням предметів до 10 кг з помірними зусиллями.

Під важкою категорією III, розуміють всі види діяльності, де витрати енергії становлять 291-349 Вт (251-300 ккал / год). До цієї категорії відносять роботи, що виконуються стоячи, пов'язані з постійним переміщенням вантажів понад 10 кг і вимагають значних зусиль.

Офісні співробітники відносяться до категорії працівників з низькою інтенсивністю енерговитрат. Для них температура повітря в українських офісах у зимовий період встановлена в діапазоні 22-24°С.

Крім того, в ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціонування» вказані температурні показники в залежності від типу приміщень.

Оптимальні температури, скажімо, для офісу з відкритим плануванням там також зазначені в межах 22-24°С.

Як правильно вимірювати температуру?

Можна використовувати звичайний термометр. Потрібно розташувати його на відстані не менше 1 метра від зовнішніх стін і на висоті не менше 1,5 метра від підлоги. Контрольні заміри потрібно робити кожну годину протягом доби, якщо підозрюєте відхилення від нормативної температури опалення.

Що з цим робити?

Роботодавці повинні дбати про створення належних, безпечних і здорових умов праці для своїх працівників, що передбачено Конституцією України (ч. 4 ст. 43), ст. 153 Кодексу законів про працю України, ст. 6 та ч. 1 ст. 13 Закону України «Про охорону праці».

При недотриманні вказаних показників мікроклімату в офісних приміщеннях робочий день для робітників повинен бути скорочений мінімум на 10%.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді