Сплата надмірних видатків: позиція ЄСПЛ

08:20, 5 февраля 2021
Асоціація-заявник подала заяву на отримання дозволу долучитися до провадження з судового перегляду міністерського рішення щодо єдиної атомної електростанції в державі як третя сторона, але заяву було визнано неприйнятною.
Сплата надмірних видатків: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі № 31678/17 National Movement Ekoglasnost проти Болгарії. Справа стосувалась наказу асоціації-заявникові сплатити передбачувані надмірні видатки атомній електростанції в провадженні для відновлення цивільного судового розгляду.

Обставини справи

Асоціація-заявник, National Movement Ekoglasnost, є болгарською асоціацією, яка була заснована в 1992 році і зареєстрована в столиці країни - Софії.

Асоціація-заявник є неприбутковою юридичною особою, яка працює над вирішенням екологічних проблем в Болгарії. В лютому 2015 року асоціація-заявник подала заяву на отримання дозволу долучитися до провадження з судового перегляду міністерського рішення щодо єдиної атомної електростанції в державі як третя сторона. Ця заява була визнана неприйнятною.

Після висновку колегії Верховного адміністративного суду, що рішення було законним, апеляція з питань права асоціації-заявника була визнана неприйнятною. Рішення суду першої інстанції було підтримано по суті.

У 2016 році асоціація-заявник подала заяву про відновлення провадження. Ця заява була відхилена, а колегія Верховного адміністративного суду встановила, що справа була остаточно вирішена. Він зобов’язав заявника сплатити судові витрати атомної електростанції в сумі 6000 євро.

У грудні 2016 року після видачі судового наказу про виконання рішення пристави зібрали 17 EUR. Після наступної спроби судових приставів виконати судові рішення було зазначено, що асоціацію-заявника вже було неможливо знайти за її адресою.

Покладаючись на статтю 1 Протоколу 1 (захист власності) Конвенції  асоціація-заявник скаржилася на те, що видатки, які їй було наказано сплатити, були надмірними.

Заява була подана до Європейського суду з прав людини 24 квітня 2017 року.

Суд спочатку зазначив, що всупереч аргументу уряду правосуб’єктність асоціації-заявника жодного разу не оскаржувалася під час провадження в національному суді, а також те, що вона продовжувала існувати як юридична особа. Таким чином, заява була прийнятною.

Асоціація-заявник стверджувала, зокрема, що присуджене їй відшкодування видатків загалом було надмірним і не встановлювало баланс між інтересами суспільства та основними правами особи, особливо з урахуванням «наглядової» ролі неурядових організацій. Вона стверджувала, що  оцінка суду була суб’єктивною, оскільки відповідний закон не передбачав критеріїв щодо «надмірного судового збору» і все ж був надто негнучким щодо мінімальних сум. Вона також зазначала, що було незрозуміло, як підраховувалася сума цих зборів.

Суд повторив, що відповідно до його прецедентного права судовий збір є «внесками», які контролюються державою. Проте в цій справі видатки, які повинна сплатити асоціація-заявник, не були «внеском», оскільки вони були присуджені на користь сторони, що виграла справу. Таким чином, присуджені суми повинні були розглядатися як «втручання» у власність асоціації-заявника в світлі її законності, інтересів суспільства та балансу між загальними інтересами та правами асоціації.

Суд звернув увагу на правову підставу для втручання, але також на аргумент заявника щодо гнучкості, яка опосередковано передбачала питання пропорційності.

Суд повторив, що видатки є усталеною та необхідною характеристикою правової системи. Таким чином, наказ в цій справі мав законну мету.

Суд зазначив, що в Болгарії загальним правилом було те, що «сторона, що програла справу, сплачує істотну частину гонорару адвоката сторони, яка виграла справу». Потім сума оцінювалася судами, які враховували складність та зацікавленість у справі. Вони могли зменшити присуджувану суму, але не нижче встановленого законодавством мінімуму.

Суд вважав, що Верховний адміністративний суд недостатньо уточнив, як він оцінював витрати. Суд зазначив, зокрема, що присуджена сума складала 24 мінімуми, встановлені законодавством. Це відбулося, незважаючи на той факт, що питання були переважно процесуальними, а не особливо складними, і вже частково вирішеними. На думку Суду, Верховний адміністративний суд недостатньо розглянув особливості справи та встановив баланс між загальним інтересом та правами асоціації-заявника, змусивши асоціацію нести надмірний індивідуальний тягар.

Відтак суд констатував, що мало місце порушення прав власності асоціації-заявника.

Справедлива сатисфакція

Суд постановив, що Болгарія повинна виплатити заявникові 3 000 євро відшкодування моральної шкоди та 1 500  євро відшкодування видатків і витрат.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді