Судам дозволять розглядати справи про адміністративні правопорушення у режимі відеоконференції

12:05, 10 февраля 2021
Запроваджуючи можливість приймати участь у судовому розгляді дистанційно, депутати забули про КУпАП.
Судам дозволять розглядати справи про адміністративні правопорушення у режимі відеоконференції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрували проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, щодо можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019).

Законопроект зареєстрований під № 5025 від 05.02.2021.

Ініціатори проекту пропонують доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 279-9 «Участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції». Це дозволить приймати участь у судовому засіданні в дистанційному режимі.

Учасники справи матимуть право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом та цим Кодексом обов’язковою.

Учасник справи повинен подати заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за три дні до судового засідання. Копія заяви в той самий строк повинна надсилатися іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Проте, ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо нестиме учасник справи, який подав відповідну заяву.

На даний час у Господарському процесуальному кодексі України, Цивільному процесуальному кодексі України та Кодексі адміністративного судочинства України передбачено, що суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, іншого учасника процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції (в приміщенні іншого суду).

Проте на сьогоднішній день учасники судового процесу за Кодексом України про адміністративні правопорушення такої можливості не мають.

На практиці сторона у справі матиме право направити до суду, що розглядає матеріали про адміністративне правопорушення, відповідне клопотання про проведення засідання у формі відеоконференції, наприклад у зв’язку з неможливістю прибуття через відрядження чи за станом здоров’я, тощо.

Слід згадати банальну неможливість прибути у судове засідання з причини віддаленості до районних/міськрайонних судів.

Автори законопроекту сподіваються, що можливість виступати у судовому засіданні шляхом відеоконференції як зменшить витрати на відрядження, так і надасть гарантії участі у розгляді справи. Звичайно ж така послуга буде вкрай корисною особам із вадами здоров’я, які просто фізично не можуть мати можливості користуватися послугами транспорту на великі відстані.

Раніше Верховна Рада у другому читанні ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси