Національний план вакцинації: що депутати доручать Уряду

15:29, 23 февраля 2021
Як буде відбуватися Національна вакцинація: безоплатне щеплення, електронний реєстр та регіональні програми.
Національний план вакцинації: що депутати доручать Уряду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді вже декілька пленарних засідань не можуть розглянути проект Постанови «Про Національний план вакцинації населення України проти COVID-19» № 4500 від 16.12.2020.

Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування ще у грудні минулого року рекомендував Верховній Раді включити його в порядок денний.

Включити включили, а от проголосувати не вистачає часу.

Проект Постанови передбачає низку доручень Кабінету Міністрів України та Міністерству охорони здоров’я України щодо розроблення та впровадження протягом двох тижнів Національного плану відповідно до міжнародних рекомендацій та практики розвинутих країн. 

Крім того, будуть розроблені регіональні плани вакцинації та призначені уповноважені особи для координації процесу.

Регіональні плани будуть включати визначення пріоритетних груп населення, які підлягають першочерговій вакцинації в кожній області, врегульовують логістичне забезпечення процесу вакцинації.

Кабінету Міністрів України та Міністерству охорони здоров’я України буде доручено забезпечити затвердження кожною областю України регіонального плану з проведення вакцинації населення від COVID-19.

Також Уряду доручається забезпечити необхідне фінансування процесу вакцинації та проведення вакцинації від COVID-19 у 2021 році – безоплатно для населення. 

Проектом Постанови передбачено створення Національного електронного реєстру вакцинації проти COVID-19 та затвердження порядку його функціонування. Зазначену роботу буде доручено Міністерству охорони здоров’я України.

Одночасно проведуть загальнонаціональну широкомасштабну комунікаційну кампанію щодо необхідності вакцинації та роз’яснювальну роботу в регіонах.

Яким бачать план вакцинації у Верховній Раді

Депутати наполягають, що відповідний Національний план проведення вакцинації населення України від коронавірусу SARS-CoV-2 для подолання пандемії має бути негайно розроблений і затверджений Урядом.

План повинен охоплювати всі етапи процесу вакцинації: від підготовки до неї до її проведення та контролю за результатами. 

План повинен включати визначення пріоритетних груп населення, що підлягають першочерговій вакцинації, до яких, виходячи з міжнародних рекомендацій та враховуючи особливості ситуації в Україні, повинні обов’язково входити:

  • медичні працівники;
  • особи старшого віку та особи, що піклуються про них;
  • особи, які мають супутні хвороби та ризикують отримати тяжкі наслідки від інфікування COVID-19;
  • військові Збройних сил України;
  • особи, які забезпечують підтримку життєдіяльності суспільства (особливо об’єктів критичної інфраструктури);
  • працівники закладів освіти;
  • особи, що мають високий рівень інфікування на роботі;
  • вразливі групи населення (зокрема, й ув’язнені та безпритульні), що мають високий шанс інфікування та розповсюдження вірусу.

У межах визначених пріоритетів повинна бути додатково затверджена черговість вакцинації, зважаючи на те, що на початкових етапах кампанії наявна кількість доз вакцин не дозволить забезпечити вакцинацію всіх осіб, включених до пріоритетних груп.

План повинен обов’язково передбачати детальні положення щодо організації логістичного процесу вакцинації: від ввезення вакцини на територію України до її транспортування, зберігання та надання населенню. Для попередження будь-яких випадків фальсифікації повинна бути забезпечена простежуваність доз вакцин на всьому ланцюгу постачання та дотримання вимог щодо безпеки та якості вакцин. Оскільки мова йде про новий імунобіологічний препарат (вакцина від COVID-19), регулятори (МОЗ України, Державний Експертний Центр, Держлікслужба) повинні посилити нагляд за безпекою вакцин, включаючи посилення системи фармаконагляду, та запровадити додаткові механізми для фіксації несприятливих подій після імунізації.

Необхідно забезпечити створення та введення в дію Національного електронного реєстру вакцинації проти COVID-19, який міститиме дані стосовно кількості вакцинованих осіб (відсоток населення України) та впливу вакцинації на стан поширеності COVID-19 в Україні, які оновлюються в режимі реального часу, а також дозволить забезпечити вчасне інформування громадян про необхідність отримання другої дози вакцини, якщо таке отримання передбачено інструкцією виробника.

План повинен передбачати оцінку достатності медичного персоналу для проведення вакцинації та проведення спеціальних тренінгів для підготовки додаткових фахівців.

Планом також повинно бути чітко врегульовано перелік місць для вакцинації, які відповідають встановленим вимогам, включаючи стаціонарні місця для вакцинації, а також мобільні пункти і бригади.

Раніше Денис Шмигаль розповів, як будуть індексуватися пенсії в майбутньому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки