Засудження за образу прем’єр-міністра: позиція ЄСПЛ

08:20, 5 марта 2021
Справа стосувалася засудження в кримінальному порядку за образу тогочасного прем’єр-міністра.
Засудження за образу прем’єр-міністра: позиція ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) постановив рішення по справі № 25200/11 Dickinson проти Туреччини. Справа стосувалася засудження в кримінальному порядку Dickinson за образу тогочасного прем’єр-міністра, Реджепа Тайїп Ердогана, виставленим ним колажем, який критикував політичну підтримку Ердоганом ситуації в Іраку.

Обставини справи

Заявник Michael Dickinson є громадянином Сполученого Королівства 1950 року народження. У відповідний час він проживав у Туреччині в протягом двадцяти років і викладав у двох університетах у Стамбулі (Туреччина). Він став художником колажу.

У роботі Dickinson голова прем’єр-міністра була зображена приклеєною до тіла собаки, яку тримали на поводку, прикрашеному кольорами американського прапора, на якому була закріплена наступна фраза: «Ми не будемо собакою Буша». Він виставив його в березні 2006 року на наметі, встановленому під час «Ярмарку миру», акції протесту, організованої вздовж набережної Бешикташ у районі Кадикей (Стамбул).

Після показу цього колажу судові органи відкрили кримінальне провадження проти особи, яка очолювала демонстрацію, за звинуваченням в образі прем’єр-міністра.

Перед слуханням у цьому провадженні, яке відбулося 12 вересня 2006 року, Dickinson знову виставив свою роботу в коридорах будівлі суду, потім за її межами, перед камерами двох журналістів та інших осіб, які були присутні на вулиці. Того ж дня Dickinson помістили під варту в поліції, потім взяли під варту до початку судового процесу. Він був звільнений 15 вересня 2006 року.

Наступного дня застосовуючи статтю 125 Кримінального кодексу проти нього було відкрите кримінальне провадження за образу прем’єр-міністра.

У березні 2010 року Dickinson наказали сплатити судовий штраф у розмірі близько 3043 євро за те, що він показував свій колаж у коридорах будівлі суду та на вулиці. Суд вважав, що робота заявника була такою, що принижувала та ображала прем’єр-міністра і складала напад на його честь і репутацію. Проте суд вирішив призупинити винесення вироку на п’ять років.

У грудні 2015 року суд скасував рішення, в якому було відстрочене винесення вироку і наказав припинити кримінальне провадження. Він зазначив, що Dickinson не вчинив жодних нових умисних правопорушень протягом п’ятирічного періоду призупинення винесення вироку, а також те, що він дотримувався умов, пов’язаних з наказом про здійснення нагляду.

Покладаючись на статтю 10 (свобода вираження поглядів) Європейської конвенції з прав людини Dickinson скаржився на кримінальне провадження, відкрите проти нього за його художній твір, а також на той факт, що на момент завершення провадження він був засуджений за образу прем’єр-міністра.

Розглянувши всі обставини справи, Суд констатував порушення статті 10. Справедлива сатисфакція: 2 000 євро (EUR) відшкодування моральної шкоди.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді