Посвідчення водія поштою, дистанційна підготовка та нові тарифи: що готує МВС для автовласників

20:00, 10 марта 2021
МВС пропонує спростити порядок обміну посвідчення водія та підготовки водіїв, а також встановлює новий розмір плати за свої послуги.
Посвідчення водія поштою, дистанційна підготовка та нові тарифи: що готує МВС для автовласників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

МВС розмістило на власному вебресурсі для громадського обговорення проект постанови «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». За простою назвою – чергові зміни до порядку отримання посвідчення водія. Після обговорення їх затвердить Кабінет Міністрів.

Проектом акта пропонується внести зміни до:

- Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 року № 340;

- Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 487;

- Переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розмір плати за їх надання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2007 року № 795.

Проект змін передбачає реалізацію експерименту щодо отримання особами за дистанційною формою навчання теоретичних знань (додаткових теоретичних знань) з Правил дорожнього руху, будови та експлуатації транспортних засобів, основ безпеки руху та надання домедичної допомоги.

Крім того, проектом акта пропонується передбачити можливість отримання за бажанням особи замовлених через електронний кабінет водія посвідчень водія з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку або кур’єром.

В умовах пандемії, спричиненої гострою респіраторною хворобою COVID-19, отримання особою посвідчення водія без зайвих контактів з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку або кур’єром є найбезпечнішими способами його отримання, які мінімізують контакти з іншими людьми чи виключають їх узагалі.

Для цього пропонується внесення таких змін  в окремі рішення Уряду.

Так, зміни до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 року № 340, передбачають, що у разі обміну посвідчення водія, у тому числі виданого вперше, особа може звернутися до територіального сервісного центру МВС через Центр надання адміністративних послуг, шляхом подання відповідної заяви і доданих до неї документів.

Якщо посвідчення водія, що обмінюється, не здано до територіального сервісного центру МВС, то в обміні або видачі посвідчення водія замість втраченого чи викраденого надається відмова через електронний кабінет водія.

Замовлене через електронний кабінет водія посвідчення водія за бажанням особи може бути також отримано з використанням засобів національного оператора поштового зв’язку або кур’єром у встановленому МВС порядку.

Зміни вносять і в Порядок підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 487.

Згідно з ним підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів акредитованими закладами за дистанційною формою здійснюються засобами єдиної інформаційної системи МВС з використанням технологій дистанційного навчання.

Під час реєстрації списку групи або особи, яка проходить в індивідуальному порядку підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, шляхом унесення до Єдиного державного реєстру МВС в електронній формі відомостей про осіб, які проходитимуть підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, заклад інформує відповідний територіальний орган з надання сервісних послуг МВС про намір здійснювати дистанційне навчання осіб з теоретичної підготовки засобами єдиної інформаційної системи МВС з використанням технологій дистанційного навчання. Дистанційне навчання осіб здійснюється відповідно до погоджених у встановленому порядку робочих програм і планів підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів шляхом проведення онлайн-лекцій (онлайн-тестування) для груп слухачів не більше 10 осіб та осіб, які навчаються в індивідуальному порядку.  До результатів дистанційної підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації зараховується онлайн-присутність осіб на онлайн-лекціях (онлайн-тестуваннях).

У разі тимчасового припинення дії сертифіката про державну акредитацію закладу, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, дистанційна підготовка тимчасово призупиняється до прийняття відповідного рішення акредитаційною комісією.

Одночасно істотно подорожчають адміністративні послуги, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби.

Для цього МВС пропонує внести зміни в Перелік платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розмір плати за їх надання, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2007 року № 795.

Раніше розповідалося, що порушники ПДР отримають можливість безоплатно подивитися на своє порушення на сайті МВС. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду