Депутат пропонує притягати до відповідальності суддів, чиї рішення ЄСПЛ визнаватиме протиправними

11:35, 11 марта 2021
Відповідні санкції будуть застосовувати не лише до судді, який ухвалив рішення, але й до суддів вищих інстанцій, які його підтримали.
Депутат пропонує притягати до відповідальності суддів, чиї рішення ЄСПЛ визнаватиме протиправними
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат Сергій Власенко зареєстрував у парламенті законопроект №5218, яким пропонує доповнити закон «Про судоустрій і статус суддів» новими підставами для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Автор пропонує, щоб до таких підстав відносилося також ухвалення суддею рішення, яке потім ЄСПЛ визнав таким, що порушило права громадянина.

Зміст законопроекту

Отже, законопроект передбачає внесення змін до двох статей закону. По-перше, назву частини першої статті 106, пропонується викласти у редакції «Підстави притягнення судді до дисциплінарної відповідальності». По-друге, у цій частині ще має з’явитися два нових пункти наступного змісту:

20) винесення суддею рішення з порушенням статті 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного;

20-1) винесення суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким порушено статтю 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного.

Інше доповнення стосується статті 109 «Дисциплінарне стягнення стосовно судді». У цій статті має з’явитися частина 9-1, яка буде визначати, що винесення суддею рішень із порушенням статті 18 Конвенції є істотним дисциплінарним проступком.

Попередні подібні пропозиції

Це вже не перша спроба Сергія Власенка внести подібні зміни у законодавство. Понад рік тому він вже вносив до парламенту законопроект №3104, який за змістом є майже ідентичним тому проекту, який він подав зараз. Єдиною відмінністю є те, що у законопроекті №3104 ухвалення суддею відповідних рішень визначається не просто істотним дисциплінарним проступком, але й таким, «що є несумісним зі статусом судді та виявляє його невідповідність займаній посаді».

Історія про те, як і чому автор зареєстрував новий проект майже ідентичного змісту, розкривається у пояснювальній записці до оновленого законопроекту №5128. У записці йдеться про те, що 5 березня 2021 року попередню ініціативу комітет повернув автору на доопрацювання – «начебто, з підстави, що його норми суперечать положенням Конституції України». І 4 з 6 сторінок пояснювальної записки Сергій Власенко приділив своїм доводам щодо того, чому його колеги із Комітету з питань правової політики були неправі, ухвалюючи рішення про повернення законопроекту на доопрацювання. Тобто, він серйозно налаштований проштовхнути свою пропозицію з другої спроби.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суд у Польщі ухвалив, що прапор ЛГБТ замість німба Богородиці не є образою почуттів віруючих.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки