«Ціль верифікації – не бажання у когось забрати виплати», – заступник міністра фінансів

12:48, 11 марта 2021
Під час круглого столу представник Мінфіну презентував основні підсумки процесу верифікації за 2020 рік.
«Ціль верифікації – не бажання у когось забрати виплати», – заступник міністра фінансів
Джерело фото: finclub.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 березня Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів засідання круглого столу на тему «Питання верифікації та моніторингу державних виплат». У засіданні взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду України та інші зацікавлені сторони.

Загальне представлення роботи системи верифікації провів перший заступник міністра фінансів Денис Улютін. На початку він одразу звернув увагу на наступне: «Більшість неправильно розуміє ціль верифікації – це не бажання у когось забрати виплати, комусь зупинити виплати чи когось перевірити. Безпосередня мета верифікації – це підвищення адресності державних виплат (щоб виплату отримував саме той, хто її потребує) і це забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, оскільки, як ми всі розуміємо, кошти у нас завжди скінченні, а бажання – нескінченні».

За словами представника Мінфіну, зараз ведеться робота для того, щоб запустити систему превентивної верифікації. Тобто органи, що здійснюють і призначають державні виплати, будуть отримувати інформацію щодо відповідності заявника вимогам для призначення допомоги ще до ухвалення відповідного рішення. До такої інформації може відноситися, зокрема, достовірність і повнота наданих заявником даних.

На сьогоднішній день верифікація права на отримання державних виплат проводиться переважним чином за наступними критеріями:

  • Здійснення купівлі земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будматеріалів, інших товарів і послуг, вартість яких перевищує 50 тисяч гривень;
  • Наявність у родини транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше 5 років (для отримувачів субсидій) та менше 15 років (для отримувачів допомоги);
  • Наявність актового запису про смерть отримувача виплат;
  • Одночасне отримання особою різних державних виплат, які не можуть бути призначені одночасно;
  • Набуття безробітною особою статусу працездатної або призначення їй пенсії;
  • Наявність на депозиті коштів у сумі понад 25 прожиткових мінімумів (для ВПО);
  • Отримання державної виплати за різними адресами.

Загалом за 2020 рік Мінфін провів верифікацію державних виплат на суму понад 450 млрд гривень, із них у виплатах на 4 млрд було виявлено невідповідності у реєстрах, які в подальшому усунули. Також невідповідності було виявлено у виплатах на суму 1,6 млрд грн, щодо яких було ухвалено рекомендації про проведення додаткових перевірок. Втім, даних щодо того, скільки саме неправомірних виплат вдалося повернути до держбюджету, Денис Улютін не навів. Але він назвав 7 конкретних випадків, коли було виявлено неточності, що призвели до повернення коштів:

  • У малозабезпеченої родини було 2 автомобілі – повернуто 170 тисяч грн;
  • У малозабезпеченої родини було 2 будинки – повернуто 44 тисячі грн;
  • У малозабезпеченої родини є майно (трактор), за рахунок якого вони можуть отримувати дохід – повернуто 46 тисяч грн;
  • Особа була членом одразу двох домогосподарств, що отримували субсидію – повернуто 39 тисяч грн;
  • Пенсію виплачували померлій майже пів року тому особі – повернуто 70 тисяч грн;
  • Отримувач субсидії оплатив розмитнення авто на 55,6 тисяч гривень – повернуто 30 тисяч грн;
  • Отримувач субсидії оплатив готель в Амстердамі на суму 120 тисяч гривень – повернуто 18 тисяч грн.

У свою чергу, за інформацією Пенсійного фонду, за 2020 рік унаслідок відповідних рекомендацій Мінфіну було припинено нарахування пенсій лише 12 пенсійними справами. В інших випадках підстав для припинення виплат не було виявлено. Заступник міністерки соціальної політики доповнив цю інформацію твердженням про те, що загалом лише у 3-5% випадків, коли Мінфін надає рекомендації про додаткові перевірки, така перевірка приходить до висновку щодо неправомірності призначення виплат.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва