Банкам дозволять використовувати печатки на добровільній основі

15:38, 11 марта 2021
Наявність або відсутність відбитка печатки на банківських документах вже не створюватиме юридичних наслідків.
Банкам дозволять використовувати печатки на добровільній основі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства виставило на публічне обговорення проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями». Йдеться про подальше зупинення практики проставляння відбитків печатки на документах у разі, коли така вимога не встановлена законом.

У першу чергу законопроект стосуватиметься фінансових установ. Як пояснюють в міністерстві, ще у квітні 2014 року Законом України № 1206 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» було впроваджено перехід від обов’язкового до добровільного використання печаток юридичними особами.

Крім того, Законом України від 23.03.2017 № 1982 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями» була виключена норма обов’язкового використання печатки в багатьох сферах бізнесу.

Зокрема, текст статті 58-1 Господарського кодексу України був викладений у такій редакції:

  1. Суб’єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатки. Використання суб’єктом господарювання печатки не є обов’язковим.
  2. Відбиток печатки не може бути обов’язковим реквізитом будь-якого документа, що подається суб’єктом господарювання до органу державної влади або органу місцевого самоврядування. Копія документа, що подається суб’єктом господарювання до органу державної влади або органу місцевого самоврядування, вважається засвідченою у встановленому порядку, якщо на такій копії проставлено підпис уповноваженої особи такого суб’єкта господарювання або особистий підпис фізичної особи-підприємця. Орган державної влади або орган місцевого самоврядування не вправі вимагати нотаріального засвідчення вірності копії документа у разі, якщо така вимога не встановлена законом.
  3. Наявність або відсутність відбитка печатки суб’єкта господарювання на документі не створює юридичних наслідків.
  4. Виготовлення, продаж та/або придбання печаток здійснюється без одержання будь-яких документів дозвільного характеру.

Втім, залишається низка законів, які, незважаючи на загальне правило про добровільність використання печаток, роблять відбиток печатки обов’язковим реквізитом документів. Йдеться про Закон України «Про банки і банківську діяльність», Закон України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності», а також Закон України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки», де така норма неоднозначно трактується на практиці.

Запропонований Мінекономіки законопроект приводить зазначені законодавчі акти у відповідність до вимог Господарського кодексу України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді