Як зміниться виплата лікарняних українцям вже влітку та кого її позбавлять

08:55, 16 марта 2021
Депутати знайшли помилку в законі про виплату лікарняних і намагаються її виправити.
Як зміниться виплата лікарняних українцям вже влітку та кого її позбавлять
Джерело фото: solidarnost.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

31 грудня 2020 року набрав чинності Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», який започаткував систему реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні.

З прийняттям вищезгаданого Закону були внесені зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», відповідно до яких із переліку страхових випадків, з 30.06.2021 року, буде виключено основний страховий випадок, за яким проводяться виплати Фондом соціального страхування України, а саме «тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві».

Тобто, якщо у попередній редакції п. 1 ч. 1 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» виглядав наступним чином:

Стаття 22. Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати

  1. Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

1) тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

то з 30.06.2021 року набере чинності нова редакція:

 

Різниця між нормами очевидна. Тимчасову непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві замінить тимчасова непрацездатність на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Тут варто вказати, що в Україні досі не запрацював Електронний реєстр листків непрацездатності. Верховна Рада ще у лютому ухвалила Постанову про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності № 4243 від 15.12.2020, співавтором якої є відома Галина Третьякова.

Депутати вимагали від Уряду забезпечити функціонування Електронного реєстру листків непрацездатності в найближчі строки, а також провести аудит ефективності використання коштів, виділених на його створення.

Одночасно МОЗ зазначав, що повноцінно Реєстр може розпочати функціонування на початку 2021 року, але термін повного запровадження Реєстру буде залежати, зокрема, від створення НСЗУ модулів інформаційної взаємодії електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), тощо.    

Нововведення щодо порядку виплати лікарняних наробили розголосу та, відповідно, окремі нардепи, як це часто буває, знайшли в них зраду.

Вони наголошують, що допомогу за таким страховим випадком після введення в дію цієї частини Закону з 30 червня 2021 року нібито не отримають близько 2,5 млн осіб.

Натомість внесеними змінами передбачено страховий випадок внаслідок: «тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві» за яким отримають допомогу лише 1,5% від загальної кількості застрахованих осіб, яким виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності протягом року, а це лише близько 33 тис. осіб. Що значно звужує права застрахованих осіб, а з введенням у дію відповідних змін, може призвести до соціальної напруги.

Тож, 02.03.2021 у Раді зареєстрували законопроект № 5187 від 02.03.2021 «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)», яким пропонується внести зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1999, № 46-47, ст. 403), виклавши його п. 1 ч. 1 статті 22 в наступній редакції:

«Стаття 22. Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати

  1. Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

1) тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а також тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;

…».

Тобто, пропонується повернути виплату лікарняних на період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а не тільки на період реабілітації.

Раніше Комітет схвалив законопроект Стефанчука, який вимагає позбавитися радянських Житлового кодексу та КЗпП.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді