Що визнається показанням з чужих слів: позиція ВС

15:25, 19 марта 2021
Показанням з чужих слів буде твердження про існування певного факту, який особа не сприймала особисто, а дізналася про нього зі слів іншої особи.
Що визнається показанням з чужих слів: позиція ВС
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Показання, які містять висловлювання іншої особи, надані з метою доведення того, що інша особа висловилася саме так за певних обставин, не можуть вважатися показаннями з чужих слів відповідно до ст. 97 КПК України, оскільки у такому разі вони є повідомленням про факт висловлювання, який свідок безпосередньо спостерігав.

На цьому наголосив Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у справі  № 662/330/20.

Обставини справи

Так, згідно з вироком чоловіка визнано винуватим у тому, що він, перебуваючи на території проведення антитерористичної операції в Донецькій області, діючи умисно, знайшов (придбав) предмети, які в сукупностю є протипіхотною наступальною осколковою ручною гранатою РГД-5, що придатна для здійснення вибуху, та в подальшому приніс їх до місця свого проживання, де незаконно зберігав до моменту виявлення працівниками поліції під час санкціонованого обшуку.

За вироком місцевого суду чоловіка засуджено до покарання у вигляді позбавлення волі на строк 4 роки.  Апеляційний суд вирок місцевого суду в частині призначеного покарання скасував та ухвалив новий вирок, яким засуджено чоловіка за ч. 2 ст. 185, ч. 1 ст. 263 КК України із застосуванням положень частин 1, 4 ст. 70 КК України до остаточного покарання у вигляді позбавлення волі на строк 4 роки.

Розглядаючи справу, Верховний Суд зазначив, що доводи захисника про недопустимість як доказу показань свідків, оскільки такі показання відповідно до положень ст. 97 КПК України є показаннями з чужих слів, а тому не можуть братися судом до уваги, є необґрунтованими.

Так, у своїй касаційній скарзі захисник стверджує, що оскільки засуджений під час допиту в суді першої інстанції факт знаходження (придбання) та зберігання за місцем свого проживання вибухонебезпечних предметів заперечував, то показання зазначених свідків про те, що він під час проведення обшуку підтвердив належність йому вилучених предметів, є показаннями з чужих слів.

Однак колегія суддів не погодилась з такою позицією сторони захисту з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 97 КПК України показаннями з чужих слів є висловлювання, здійснене в усній, письмовій або іншій формі, щодо певного факту, яке ґрунтується на поясненні іншої особи.

Системне тлумачення вказаної норми процесуального закону свідчить про те, що показанням з чужих слів буде твердження про існування певного факту, який особа не сприймала особисто, а дізналася про нього зі слів іншої особи.

ВС наголосив, що для визначення того, чи є показання, в яких передаються висловлювання іншої особи, показаннями з чужих слів у значенні ст. 97 КПК України, необхідно встановити, чи надаються або використовуються ці висловлювання іншої особи для доведення існування того факту, про який стверджується в цьому переданому висловлюванні. Показання, які містять висловлювання іншої особи, надані з метою доведення того, що інша особа висловилася саме так за певних обставин, не можуть вважатися показаннями з чужих слів відповідно до ст. 97 КПК України, оскільки у такому разі вони є повідомленням про факт висловлювання, який свідок безпосередньо спостерігав.

Як убачається з вироку, в ході судового розгляду в суді першої інстанції було допитано свідків, які пояснили, що були залучені як поняті під час проведення обшуку в будинку за місцем проживання обвинуваченого і після того, як в одній із кімнат було виявлено гранату, обвинувачений особисто підтвердив факт того, що знайшов її під час перебування в зоні АТО в Донецькій області та з метою захисту привіз додому.

З урахуванням вищевказаного колегія суддів вважає, що показання свідків про те, що обвинувачений під час проведення обшуку не заперечував факту знаходження (придбання) та зберігання вилученої за місцем його проживання гранати, в силу положень ст. 97 КПК України не є показаннями з чужих слів, оскільки зазначені свідки особисто сприймали висловлювання обвинуваченого, надані під час проведення слідчої дії.

Верховний Суд залишив рішення суду першої та апеляційної інстанції – без змін

Раніше «Судово-юридична газета» писала про отримання зразків для експертизи: чи порушує право особи зберігати мовчання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді