Яким чином Рада врегулює раптово виниклу проблему з виплатою лікарняних

08:05, 23 марта 2021
Депутати внесли вже другий законопроект, щоб виправити помилку, яку створили в законі про виплату лікарняних.
Яким чином Рада врегулює раптово виниклу проблему з виплатою лікарняних
Джерело фото: depositphoto
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо права застрахованих осіб на отримання реабілітаційної допомоги та допомоги по тимчасовій непрацездатності» № 5257 від 17.03.2021.

Необхідність його ухвалення пов’язана із таким.

31 грудня 2020 року набрав чинності Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», який започаткував систему реабілітації у сфері охорони здоров’я в Україні.

В ньому викладається у новій редакції пункт 1 частини першої статті 22 Закону, а саме передбачається, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї страхового випадку у вигляді тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Зазначена зміна призвела до того, що із переліку страхових випадків, за яким проводить виплати Фонд соціального страхування, виключено страховий випадок у разі настання тимчасової втрати непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Таким чином, вже з 1 липня 2021 року може виникнути ситуація, що матеріальне забезпечення (допомога по тимчасовій непрацездатності) надаватиметься особі тільки «на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві», а допомога за сам період хвороби не надаватиметься.

Тим більше, що така зміна відбулася у період відсутності в Україні Електронного реєстру листків непрацездатності.

Верховна Рада ще у лютому ухвалила Постанову про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності № 4243 від 15.12.2020, в якій депутати вимагали від Уряду забезпечити функціонування Електронного реєстру листків непрацездатності в найближчі строки, а також провести аудит ефективності використання коштів, виділених на його створення.

Одночасно МОЗ зазначав, що повноцінно Реєстр може розпочати функціонування на початку 2021 року, але термін повного запровадження Реєстру буде залежати, зокрема, від створення НСЗУ модулів інформаційної взаємодії електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) тощо.

Законопроектом № 5257 пропонується внести зміни до статті 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для врегулювання отримання реабілітаційної допомоги застрахованими особами.

Тобто, застраховані особи отримають право на реабілітаційну допомогу у сфері охорони здоров’я, що надається відповідно до вимог Закону України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я».

Також будуть внесені зміни до частини першої статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», які передбачають відновлення допомоги по тимчасовій непрацездатності у формі матеріального забезпечення у разі настання страхового випадку у вигляді тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Законопроектом передбачається внесення змін і до частини другої статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для врегулювання питання надання застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) у разі настання в неї страхового випадку: тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Це вже другий законопроект, яким депутати намагаються вирішити проблему, яку самі ж і створили.

Першими на проблему звернули увагу та підняли розголос депутати від опозиційних фракцій, які ще 02.03.2021 зареєстрували законопроект № 5187, яким пропонується повернути виплату лікарняних на період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а не тільки на період реабілітації.

Раніше Комітет схвалив законопроект Стефанчука, який вимагає позбавитися радянських Житлового кодексу та КЗпП.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей