Профільний комітет підтримав скасування обов’язкового ДПА для випускників шкіл

17:45, 2 апреля 2021
Випускники зможуть пройти ДПА у формі ЗНО за власним бажанням.
Профільний комітет підтримав скасування обов’язкового ДПА для випускників шкіл
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні підтримав законопроект № 5014 про внесення змін до Розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" (щодо окремих питань завершення 2020/2021 навчального року), який регулює проведення державної підсумкової атестації (ДПА).

Новації

Депутати пропонують установити, що у зв’язку із протидією поширення коронавірусу, здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

Здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням.

Позиція експертів

У Головному науково-експертному управлінні відзначили, що запропонований у законопроекті механізм звільнення здобувачів загальної середньої освіти від обов’язкового проходження державної підсумкової атестації у 2020/2021 навчальному році за своїм змістом фактично продовжує практику, яка застосовувалася у попередньому навчальному році відповідно до Закону України від 18.06.2020 № 725-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року».

Відповідно до Закону України «Про освіту» результати навчання здобувачів освіти на кожному рівні повної загальної середньої освіти оцінюються шляхом державної підсумкової атестації, яка може здійснюватися в різних формах, визначених законодавством, зокрема, у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

Разом із тим, враховуючи складну прогнозованість епідеміологічної ситуації, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби, та те, що у 2020/2021 навчальному році частина навчання здобувачів повної загальної середньої освіти проходила дистанційно, експерти підтримали звільнення здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році, від обов’язкового проходження державної підсумкової атестації.

При цьому експерти наголосили, що прийняття рішення щодо поданого законопроекту доцільно прийняти найближчим часом. Адже відповідна невизначеність не сприяє належній підготовці до державної підсумкової атестації здобувачів повної загальної середньої освіти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ДПА скасували для 4 та 9 класів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва