Верховний Суд назвав критерії відмежування справ цивільної юрисдикції від інших

16:30, 7 апреля 2021
Оскарження відмови внести за заявою особи зміни до актового запису цивільного стану: позиція ВС.
Верховний Суд назвав критерії відмежування справ цивільної юрисдикції від інших
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Позов, предметом якого є реєстраційні дії, здійснені на основі юридичних фактів, стосовно яких існує спір про право у сфері шлюбних, сімейних правовідносин, в межах якого можуть бути розв`язані питання, пов`язані з реєстрацією та внесенням змін до актів цивільного стану, не може бути розглянуто за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у справі № 320/4559/19.

Обставини справи

Позивач звернулася до суду з позовом, в якому, зокрема, просила:

- визнати неправомірними дії Києво-Святошинського районного відділу актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області щодо відмови в задоволенні заяви про анулювання актового запису цивільного стану;

- зобов`язати Києво-Святошинський районний відділ актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області анулювати актовий запис про шлюб.

Ухвалою суду першої інстанції, залишеною без змін постановою апеляційного суду, відмовлено у відкритті провадження  та роз’яснено заявнику, що розгляд цієї справи належить до юрисдикції місцевого загального суду за правилами підсудності, визначеними Цивільним процесуальним кодексом України.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС зазначили, що під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Разом з тим, приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового, особистого інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу, зазвичай майнового, конкретного суб’єкта, зо підлягає захисту в спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть якщо до порушення приватного права чи інтересу призвели управлінські дії суб’єктів владних повноважень. 

ВС підкреслив, що критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність у них спору про право, яке має існувати на час звернення до суду, а, по-друге, суб`єктний склад такого спору, в якому однією зі сторін є, як правило, фізична особа.

Як убачається з матеріалів справи та встановлено судами першої та апеляційної інстанцій,  позивач звернулась до відповідача із заявою про анулювання актових записів цивільного стану, а саме: реєстрації шлюбу від 19 липня 2008 року та реєстрації шлюбу від 10 листопада 2015 року.

Тобто, правильними є висновки судів попередніх інстанцій про те, що у цій справі спірні правовідносини пов`язані з бажанням позивача захистити своє право на сімейне життя і підтвердити дійсність свого шлюбу з особою шляхом анулювання актових записів про його одруження з іншими особами.

ВС зазначив, що здійснення реєстрації (скасування реєстраційної дії) щодо окремих із зазначених шлюбів зачіпає права та законні інтереси не тільки позивачки, але й вказаних осіб, які мають зареєстрований шлюб.

Також колегія суддів Верховного Суду звернула увагу, що у справах про оскарження відмови внести за заявою особи зміни до актового запису цивільного стану суд за правилами адміністративного судочинства вивчає наявність чи відсутність достатніх підстав для прийняття відповідного рішення, зокрема, перевіряє чи відповідні рішення прийняті на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією  та законами України, а також, чи прийняті вони обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення.

Позов, предметом якого є реєстраційні дії, здійснені на основі юридичних фактів, стосовно яких існує спір про право у сфері шлюбних, сімейних правовідносин, в межах якого можуть бути розв`язані питання, пов`язані з реєстрацією та внесенням змін до актів цивільного стану, не може бути розглянуто за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

Таким чином, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли правильного висновку про те, що спірні правовідносини фактично пов`язані з сімейними правами, що пов`язані зі шлюбними відносинами, які виникли між особою_2 та іншими особами, цей спір не є публічно-правовим і має вирішуватися судами за правилами  Цивільного процесуального кодексу України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи можуть нещеплену дитину не пустити до школи: позиція ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва