Третьякова знайшла у Верховній Раді філібастер та розповіла, як вимагати збільшення заробітної плати

16:29, 14 апреля 2021
Нардеп Третьякова пообіцяла, що філібастер не завадить їй в законотворчій діяльності, та похизувалася новим законопроектом.
Третьякова знайшла у Верховній Раді філібастер та розповіла, як вимагати збільшення заробітної плати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат України Галина Третьякова в кулуарах Верховної Ради записала відеоролик, в якому пояснила, що в залі Верховної Ради «знову філібастер».

Нардеп пояснила, що слово «філібастер» походить з іспанської мови і раніше означало напад піратів на прибережні території з подальшим привласненням пограбованого.

Третьякова розповіла, що вже потім слово «філібастер» увійшло у парламентську практику як механізм блокування прийняття законопроектів. Воно увійшло у практику через механізм парламентської боротьби у США, де до певного часу не було часових обмежень для доповіді. Як приклад вона навела виступ одного із конгресменів тривалістю більше ніж добу.

Таким чином, на сьогоднішній день філібастер – це практика парламентської боротьби, яка застосовує величезну кількість правок; під час обговорення таких правок відбувається прокламація і декламування якихось гасел, іноді по темі, але в більшості випадків зовсім не по темі.

«Водночас», - заявила Третьякова: «Незважаючи на це, мною зареєстровано ще один законопроект, який законопроект стосується трудових відносин. Він запроваджує в Україні свободу трудових відносин, якої у нас сьогодні відповідно до КЗпП майже немає. На що впливають такі трудові відносини. Встановлюючи трудовий договір із своїм роботодавцем, ми можемо вимагати більше заробітної плати ніж вона є в середньому по галузі або в середньому по країні. Вимагати таку величину заробітної плату можна, домовляючись з роботодавцем про те, що ви виконуєте роботу дистанційно чи надомно, ненормовано, і таким чином ми можемо в ринкових відносинах встановлювати більшій розмір заробітної плати для тих, хто не потребує захисту великих трудових колективів чи профспілок. Встановлення таких трудових відносин Законопроектом запропоновано для підприємств, де працюють 250 і менше людей, а також для тих людей, які отримують більше ніж 48 000 грн заробітної плати. Для тих, хто отримує менше, захист трудових колективів і профспілок залишається актуальним».

Йдеться про законопроект № 5371 від 13.04.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

 Проектом Закону передбачається внести зміни і доповнення до таких законодавчих актів:

  1. Кодексу законів про працю України:

- запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин, який буде застосовуватися до трудових відносин, що виникають між:

працівниками та роботодавцями - суб’єктами малого і середнього підприємництва з кількістю працівників до 250 осіб;

роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць (ст. 3, нова Глава ІІІ-Б);

- передбачається добровільність застосування договірного режиму регулювання трудових відносин роботодавцями, які відповідно до встановлених критеріїв мають право його застосовувати (нова ст. 49-5);

- визначається механізм і особливості застосування договірного режиму регулювання трудових відносин (ст. ст. 9, 21, 24 та нова ст. 49-5);

- передбачається, що встановлення вимоги щодо ведення і надання суб’єктами господарювання документів з питань, які врегульовані трудовим договором, не допускається (нова ст. 49-5);

- визначаються особливості надання щорічних оплачуваних відпусток та відпусток без збереження заробітної плати в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин (нова ст. 49-5);

- встановлюється, що договірний режим регулювання трудових відносин не поширюються на трудові відносини, що виникають між працівниками та роботодавцями, які є юридичними особами публічного права (нова ст. 49-5);

- визначаються основні регулюючі функції, істотні умови (в т. ч. загальні засади організації індивідуальних умов праці, зміни умов праці, безпеки і захисту праці працівника) та порядок укладення трудового договору в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин (нова ст. 49-6);

- встановлюються строки і періодичність виплати заробітної плати в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин – визначається, що заробітна плата виплачується не рідше одного разу на місяць (нова ст. 49-7,, ст. 115);

- визначається порядок припинення трудового договору в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин, в т. ч. припинення трудового договору з ініціативи роботодавця з виплатою компенсації працівнику (нова ст. 49-8).

  1. Закону України «Про охорону праці»:

- уточнюється порядок реалізації права на охорону праці під час укладання трудового договору в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин, передбаченого Кодексом законів про працю України (ст. 5).

  1. Закону України «Про відпустки»:

- визначається, що в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин відпустки надаються у порядку, визначеному цим Законом, з урахуванням особливостей, передбачених Главою ІІІ-Б Кодексу законів про працю України (ст. 10).

  1. Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»:

- уточнюється порядок здійснення окремих повноважень виборним органом первинної профспілкової організації в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин (ст. 38).

 Раніше депутати  взялися обговорювати видачу «молока за шкідливість».  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва