Що буде із заробітною платою державних службовців: деталі

18:10, 20 апреля 2021
НАДС готує законопроект щодо запровадження єдиних умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад.
Що буде із заробітною платою державних службовців: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань державної служби (НАДС) розробило модель класифікації посад державної служби, яка стане основою нової системи оплати праці держслужбовців, а також триває робота над законопроектом щодо запровадження єдиних умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. Про це під час міжнародного форуму «Застосування системи грейдингу на державній службі» зазначила голова НАДС Наталія Алюшина.

«Реформа системи оплати праці є одним із першочергових пріоритетів. Адже наша мета - підвищення престижу державної служби як роботи з гідним рівнем заробітної плати, відповідним ринковому. Командою Агентства вже зроблено кроки щодо впровадження реформи. Зокрема, розроблено модель класифікації посад державної служби, яка стане основою нової системи оплати праці держслужбовців. Також працюємо над законопроектом щодо запровадження єдиних умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. Крім цього, триває реалізація експериментального проекту класифікації посад, що є першим етапом реформи. Але попри успішний старт, ми чудово розуміємо, що на нас чекає ще багато роботи попереду. Зокрема, у 2022 році розпочнеться впровадження нових умов оплати праці в пілотних державних органах. А вже у 2023 році апробовану модель буде поширено на всі державні органи України», - наголосила вона.

Відзначимо, реформа оплати праці державних службовців передбачає зменшення кількості складових заробітної плати. В коментарі «Судово-юридичній газеті» голова НАДС Наталія Алюшина зосередила увагу на тому, що передбачається підвищення ролі посадового окладу разом із зниженням варіативної частини заробітної плати шляхом визначення на законодавчому рівні «основної» та «додаткової» частки заробітної плати:

- основна частка не залежить від рішення керівника та визначає чіткі складові заробітної плати (не менше 70%);

- додаткова частка залежить від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи шляхом встановлення премії. Дискреція керівника - не більше 30%.

Також реформа оплати праці передбачає впровадження класифікації посад державної служби. Посади класифікують за напрямами діяльності, рівнем відповідальності, складністю обов'язків із присвоєнням відповідних класифікаційних кодів.

Голова НАДС також відзначила, що діюча система оплати праці застаріла і неефективна. Вона включає в себе чимало складових. Посадовий оклад у цій схемі складає всього 39% - 49%. Близько 50% виплат - варіативні. Це премії, надбавки, стимулюючі виплати, розмір яких, як правило, визначає керівник, часто спираючись не на результати роботи, а на власне суб’єктивне бачення і відношення до працівника.

У НАДС сподіваються, що дані заходи сприятимуть залученню кращих фахівців до роботи на державній службі,  а також зупинять відтік кадрів, що часто обумовлено низькими зарплатами.

Раніше усі деталі реформи системи оплати праці державних службовців Право ТВ розповіла голова НАДС Наталія Алюшина.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду