Презентовано варіанти оптимізації мережі місцевих судів Херсонської області

09:01, 22 апреля 2021
Триває робота над розробкою концепції реорганізації місцевих загальних судів.
Презентовано варіанти оптимізації мережі місцевих судів Херсонської області
Джерело фото: Херсонський апеляційний суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пресслужба Херсонського апеляційного суду спеціально для «Судово-юридичної газети»

Наразі триває робота над розробкою концепції реорганізації місцевих загальних судів.

Нагадаємо, робоча група, створена при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, працює над створенням нової мережі місцевих загальних судів у зв’язку з утворенням та ліквідацією районів відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-IX від 17.07.2020 року (тепер на території Херсонської області утворено 5 районів).

До участі у роботі над оптимізацією мережі судів залучені народні депутати України, представники Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, голови апеляційних судів, представники органів та установ виконавчої влади, національної поліції, Державної судової адміністрації України та інші.

Нещодавно своє бачення зміни системи місцевих загальних судів представили Волинська та Одеська області.

Під час засідання робочої групи 20 квітня 2021 року голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко презентував декілька варіантів реорганізації місцевих судів Херсонської області, які передбачали утворення від 5 до 9 нових окружних судів. Робочий варіант зміни системи місцевих судів області передбачає від 6 до 8 окружних судів.

При розробці пропозицій щодо зміни системи місцевих судів проводилися консультації з суддями місцевих судів, з представниками Херсонської обласної прокуратури, Головного управління Національної поліції в Херсонській області та Територіального управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області. 

Проте, робота над уточненням та деталізацією нової карти місцевих судів Херсонської області і надалі триватиме.

Під час засідання окремо було наголошено на тому, що під час формування нової мережі місцевих судів новоутворені суди продовжать свою роботу на базі визначеного об’єднаного суду та на базі інших судів, які увійдуть до складу новоутвореного окружного суду.

Для обговорення на засіданні було  запропоновано ґрунтовні напрацювання щодо шляхів оптимізації мережі місцевих судів Херсонської області, які спираються на відомості щодо кількості населення відповідних об’єднаних територіальних громад, відстані між населеними пунктами та наявністю різних видів транспортного сполучення, нормативної та фактичної чисельності суддів, слідчих суддів, прогнозованого навантаження, матеріально-технічної бази судів задля забезпечення роботи суддів та працівників апарату суду, розташування відділів поліції, окружних прокуратур та слідчих ізоляторів.

Врахування всіх вищенаведених факторів у їх сукупності має важливе значення для  оцінки можливості забезпечення належного рівня організації роботи майбутніх окружних судів, здійснення ефективної процесуальної діяльності та забезпечення доступу громадян до правосуддя, захисту прав і свобод людини у розумні строки.

Під час обговорення Олександр Коровайко зазначив: «Ми виважено та комплексно опрацьовуємо питання утворення нової системи окружних судів у Херсонській області, адже від цього залежатиме ефективність здійснення правосуддя новоутвореними судами, а це і питання необхідної кількості слідчих суддів, які здійснюють судовий контроль під час досудового розслідування та під час судового розгляду вже не зможуть розглядати кримінальні провадження по суті, і наявності колегій суддів для колегіального розгляду кримінальних  проваджень у випадках, передбачених кримінальним процесуальним законом. Ці питання, а також прогнозоване навантаження на суддів окружних судів, доступність розташування судів для відвідувачів та учасників процесу також є орієнтирами при формуванні нами найбільш оптимальної системи місцевих судів. І наразі вважаємо, що найважливішим при цьому є дотримання принципу пропорційності, який полягає у належному забезпеченні доступу громадян до правосуддя та ефективній організації роботи системи місцевих судів Херсонщини».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки