ВС висловився щодо зміни черговості одержання права на спадкування

14:46, 13 мая 2021
Що повинен довести позивач при вирішенні питання про зміну черговості спадкування.
ВС висловився щодо зміни черговості одержання права на спадкування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

При вирішенні питання про зміну черговості спадкування позивач повинен довести факт опікування, матеріального забезпечення спадкодавця протягом тривалого часу та перебування спадкодавця у безпорадному стані, тобто стані, обумовленому похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом, коли особа не може самостійно забезпечити умови життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у справі №331/6453/18.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернулася до суду до відповідача, з позовом, в якому просила:

- встановити факт постійного проживання позивача однією сім’єю з особою_3 у період з 2004 року по день смерті;

- змінити позивача, як спадкоємиці четвертої черги за законом після смерті особи_3, черговість одержання права на спадкування, надавши їй право на спадкування разом із спадкоємцями першої черги за законом;

- визнати за позивачем право власності на S частину квартири.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції в частині зміни як спадкоємиці четвертої черги за законом, черговості одержання права на спадкування, надання їй права на спадкування разом із спадкоємцями першої черги за законом після смерті особи_3 та визнання за нею права власності на S частину квартири.

Ухвалено у цій частині нове рішення, яким у задоволенні вказаних позовних вимог відмовлено.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, що відповідно до частини другої статті 1259 ЦК України фізична особа, яка є спадкоємцем за законом наступних черг, може за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями цієї черги, яка має право на спадкування, за умови, що вона протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

За змістом наведеної норми при вирішенні питання про зміну черговості спадкування позивач повинен довести факт опікування, матеріального забезпечення спадкодавця протягом тривалого часу та перебування спадкодавця у безпорадному стані, тобто стані, обумовленому похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом, коли особа не може самостійно забезпечити умови свого життя, потребує стороннього догляду, допомоги та піклування.

Також ВС зазначив, що судовий порядок зміни черговості застосовується на підставі задоволення позову спадкоємця наступних черг до спадкоємців тієї черги, які безпосередньо закликаються до спадкування. Право на пред`явлення позову про зміну черговості спадкування мають лише спадкоємці за законом.

Підставами для задоволення позову щодо зміни черговості одержання спадкоємцями за законом права на спадкування є сукупність таких юридичних фактів, встановлених у судовому порядку: 1) здійснення опіки над спадкоємцем, тобто надання йому нематеріальних послуг (спілкування, поради та консультації, привітання зі святами тощо); 2) матеріальне забезпечення спадкодавця; 3) надання будь-якої іншої допомоги спадкодавцеві, тобто такої допомоги, яка має матеріалізоване вираження - прибирання приміщення, приготування їжі, ремонт квартири; 4) тривалий час здійснення дій, визначених у пунктах 1-3; 5) безпорадний стан спадкодавця, тобто такий стан, під час якого особа неспроможна самостійно забезпечувати свої потреби, викликаний похилим віком, тяжкою хворобою або каліцтвом.

ВС наголосив, що для задоволення такого позову необхідна наявність всіх п`яти вищезазначених обставин. Проте позивачем не доведено наявність зазначених вище юридичних фактів у їх сукупності, що є його процесуальним обов’язком у силу статті 12, 81, ЦПК України.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а постанову апеляційного суду – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд роз’яснив, що таке нововиявлені обставини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде