ВС висловися щодо підтвердження поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини

15:19, 14 мая 2021
Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.
ВС висловися щодо підтвердження поважних причин пропуску строку для прийняття спадщини
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 491/327/18, в якій досліджував питання підтвердження поважності причин пропуску строку для прийняття спадщини.

Обставини справи

Так, позивач вказувала, що протягом встановленого законом строку для прийняття спадщини вона вчинила необхідну сукупність дій, спрямованих на прийняття спадщини, у тому числі неодноразово зверталася до нотаріальної контори з метою отримання консультацій щодо прийняття спадщини після смерті матері, збирала документи для оформлення права власності на спадкове майно, однак з невідомої їй причини нотаріус не оформив у встановленому законом порядку заяву про прийняття нею спадщини, а також, зважаючи на наявність у неї суттєвих проблем зі станом здоров’я, вона просила визнати поважною причину пропуску нею строку для прийняття спадщини та встановити їй додатковий тримісячний строк для подання до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини заяви про прийняття спадщини після померлої.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено. Визнано поважною причину пропуску строку та встановлено додатковий тримісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС підкреслили, вирішуючи питання поважності причин пропуску шестимісячного строку, визначеного частиною першою статті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має урахувати, що такі причини визначаються у кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи.

Верховний Суд України у постанові від 4 листопада 2015 року у справі № 6-1486цс15 виклав правовий висновок, згідно з яким право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживає зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.  Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Якщо ж у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини через відсутність інформації про смерть спадкодавця, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Так, позивач обґрунтувала поважність причин пропуску нею строку на подання заяви про прийняття спадщини тим, що протягом встановленого законом шестимісячного строку вона не тільки виявляла намір прийняти спадщину, а й вчиняла фактичні дії з метою оформлення свідоцтва про право на спадщину, зокрема замовила виготовлення технічного паспорта на спадкове майно, вона зверталася до нотаріуса щодо порядку оформлення спадщини, однак він не роз’яснив їй необхідність подання заяви про прийняття такої, а за відсутності правовстановлюючих документів рекомендував звернутися з позовом до суду. Додатково зазначала, що має проблеми із здоров’ям, у зв’язку з чим може пересуватися лише з допомогою сторонніх осіб, у зв’язку з чим повторно до нотаріуса з приводу прийняття спадщини звернулася вже після спливу строку, визначеного частиною першою статті 1270 ЦК України.

Ураховуючи принцип пропорційності між застосованим заходом та переслідуваною метою, якою захист порушених прав заявника в аспекті статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, дотримуючись загальних засад цивільного законодавства, таких як справедливість, добросовісність та розумність, та на забезпечення виконання завдань цивільного судочинства щодо ефективного захисту порушених, невизнаних прав та інтересів, Верховний Суд вважає, що суди попередніх інстанцій надали належну правову оцінку наявним у справі доказам та взаємовідносинам сторін, за сукупності яких дійшли обґрунтованого і  справедливого висновку про наявність підстав для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що частина третя статті 1268 ЦК України вимагає наявність фактичного проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді