Україна приєднається до Консультаційного центру з питань права СОТ

17:50, 18 мая 2021
Урядовці запевняють, що КЦП СОТ забезпечує надання безоплатних юридичних консультацій з питань права СОТ.
Україна приєднається до Консультаційного центру з питань права СОТ
Джерело фото: eurointegration
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрований проект Закону України “Про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Угоди про заснування Консультаційного центру з питань права СОТ” № 0096 від 15.03.2021.

Мова йде про міжнародну угоду про заснування консультаційного центру з питань права Світової організації торгівлі, учасником якої є 12 держав.

КЦП СОТ – міжнародна організація, утворена у 2001 році з метою надання правової допомоги країнам, що розвиваються, для забезпечення належної реалізації їх прав та інтересів як членів Світової організації торгівлі.

Метою Центру є забезпечення юридичної підготовки, надання підтримки та консультацій з питань права СОТ та процедур вирішення спорів країнам, що розвиваються, зокрема найменш розвиненим серед них, та країнам із перехідною економікою.

Місцезнаходження Центру: м. Женева, Швейцарія.

Він здійснює наступні функції:

- надає юридичні консультації з питань права СОТ;

- надає підтримку сторонам та третім сторонам у процесі вирішення спорів у рамках СОТ;

- здійснює навчання державних службовців з питань права СОТ шляхом проведення семінарів з права та юриспруденції СОТ, стажувань та інших відповідних засобів.

КЦП СОТ забезпечує надання безоплатних юридичних консультацій з питань права СОТ і навчання з метою посилення правової спроможності членів СОТ захищати свої інтереси в рамках цієї міжнародної організації.

Надання правової допомоги членам СОТ під час вирішення спорів у рамках СОТ здійснюється за плату, яка є значно нижчою за ту, що сплачується комерційним юридичним фірмам. При цьому встановлено максимальну кількість годин, за яку стягується фіксована плата, для підготовки матеріалів на кожному етапі розгляду справи (консультації, Група експертів, апеляція тощо).

Крім юристів, які працюють у штаті КЦП СОТ, правова допомога під час вирішення спорів у рамках СОТ може надаватися зовнішніми радниками, перелік яких включає понад 30 всесвітньовідомих юридичних фірм. Оскільки вартість залучення зовнішніх радників є вищою, КЦП СОТ частково покриває ці витрати.

Таким чином, членство України у КЦП СОТ дозволить отримувати безоплатні юридичні консультації з питань права СОТ, безоплатні навчальні послуги та правову допомогу зі знижкою у розмірі 40 відсотків до встановленої погодинної базової ставки на послуги з підтримки у процесі вирішення спорів у рамках СОТ.

За інформацією КЦП СОТ визначення максимальної кількості годин безоплатних юридичних консультацій його Правлінням не здійснювалося, і тому кількість годин їх надання на сьогодні є необмеженою.

Щоправда, ГНЕУ звертає увагу, що ч. 2 ст. 6 Угоди передбачається, що «кожний член, який прийняв цю Угоду, невідкладно сплачує одноразовий внесок у дотаційний фонд Центру та/або щорічні внески протягом перших п’яти років роботи Центру відповідно до шкали внесків, встановленої у додатках I та II до цієї Угоди. Кожний член, що приєднався до цієї Угоди, робить внески відповідно до положень документа про його приєднання».

Відповідно до п. 4 Протоколу про приєднання України до угоди про заснування консультаційного центру з питань права СОТ, Україна сплачує до Дотаційного фонду КЦП СОТ внесок у розмірі 162 000 швейцарських франків.

У фінансово-економічному обґрунтуванні до проекту зазначається, що реалізація його положень «потребуватиме витрат із Державного бюджету України на сплату одноразового вступного внеску до Дотаційного фонду КЦП СОТ у розмірі … близько 5,0 млн гривень.

Згідно з експертним висновком Міністерства фінансів України прийняття законопроекту не вплине на надходження і витрати державного та місцевих бюджетів та не потребуватиме додаткових бюджетних коштів, при цьому сплата одноразового вступного внеску Україною буде здійснена за рахунок коштів бюджетної програми «Забезпечення двостороннього співробітництва України з іноземними державами та міжнародними організаціями, інформаційне та організаційне забезпечення участі України у міжнародних форумах, конференціях, виставках».

Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу вирішив: підтримати законопроект та рекомендувати головному комітету внести його на розгляд Верховної Ради України для прийняття за основу та в цілому.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету прийняв рішення, що законопроект не матиме прямого впливу на показники бюджету.

Проект Закону погоджено МЗС та Мінфіном без зауважень.

Мін’юстом проведено правову експертизу проекту Закону та надано висновок з загальною підсумковою оцінкою “відповідний”.

Тож є всі шанси, що законопроект буде ухвалений, а Протокол ратифікований.

Раніше розповідалося, що приватні виконавці отримають право виконувати постанови митних органів.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді