Зеленський розповів про досягнення у земельній реформі та підписав так звану земельну Конституцію

13:11, 24 мая 2021
Президент порахував, що кількість вкраденої чиновниками землі дорівнює площі двох півостровів Крим, і пообіцяв повернути й одне, й друге.
Зеленський розповів про досягнення у земельній реформі та підписав так звану земельну Конституцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30» публічно підписав Закон України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (реєстраційний номер законопроекту № 2194 від 01.10.2019 року).

Законом передбачається :

  1. Передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.
  2. Встановити механізм порядку встановлення і фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад, у тому числі об’єднаних.
  3. Надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності.
  4. Надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів.
  5. Відмовитися від існування Держгеокадастру та створити центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.
  6. Надати повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель:

- обласним державним адміністраціям (які в перспективі, після завершення реформи децентралізації, будуть трансформовані у префектури),

- виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

  1. Закріпити за центральним органом виконавчої влади, що здійснює державний контроль у сфері охорони навколишнього природного середовища, функцію контролю за дотриманням природоохоронного законодавства.
  2. Скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель.
  3. Виключити із Земельного кодексу України норми, які обмежують можливість іноземців та іноземних юридичних осіб придбавати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Підписуючи Закон, Президент розставив крапки над «і» під тим, що було, що зроблено і що буде далі.

За його словами, 7 мільйонів громадян України було позбавлено їх конституційного права власності на землю. Люди не могли розпоряджатися землею - продавати, купувати, заповідати, оскільки для українців діяв мораторій.

За час мораторію померло майже один мільйон землевласників, а вартість гектара сільськогосподарської землі стала найнижчою у Європі.

Депутати парламенту попередніх скликань не змогли навіть розпочати обговорення відповідних законів. Водночас чиновники спромоглися створити в середині країні фактично офшор площею понад 8 мільйонів гектарів – це сірий тіньовий ринок, де землю легко купували, продавали, збирали врожай і заробляли мільйони без сплати будь-яких податків, офіційного працевлаштування і соціальних гарантій для людей.

За попередніми розрахунками, було незаконно присвоєно близько 5 мільйонів гектарів державних земель України. Це майже два півострова Крим. Президент запевнив, що влада зробити все, щоб повернути й те, й інше.

Зеленський нагадав, що прозорий ринок землі -  це те, що він обіцяв громадянам України.

31 березня 2020 року парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ.

У квітні 2020-го ухвалено Закон України «Про національну інфраструктуру геопросторових даних».

Національна інфраструктура – це єдиний геопортал відкритих даних, який містить інформацію про всі земельні, водні, лісові ресурси. Завдяки порталу можна знайти інформацію про власника кожного квадратного метра землі в Україні на екрані власного смартфона.

У липні 2020 року підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель».

Президент раніше для повноцінного завершення децентралізації підписав указ «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» від 15 жовтня 2020 року про передання земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності. Громади на місцях отримали у свою власність понад 2 мільйони гектарів землі, а також можливість спрямовувати кошти від землекористування на свій розвиток.

Нарешті, в квітні 2021-го Верховна Рада ухвалила останні ключові закони, необхідні для повноцінного старту прозорого ринку землі.

Перший -  Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони» (реєстраційний номер законопроекту №  2195 від 01.10.2019), який запроваджує електронні аукціони з купівлі-продажу землі.

А другий, який докорінно змінює землеустрій України та який ще називають «земельною Конституцією», - це Закон України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (реєстраційний номер законопроекту № 2194 від 01.10.2019 року).

Підписаний Закон забирає у кабінетного чиновника право оформляти право на землю, яку він ніколи не бачив, та остаточно повертає громадам право розпоряджатися своєю землею. Купувати та продавати землю можуть виключно українці.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Рада ухвалила за основу законопроект, який «зачистить» законодавство від радянської спадщини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки