Е-паспорт для суду: чи допустять у судове засідання при пред’явленні цифрового паспорта у Дії

11:58, 25 мая 2021
Чи зобов’язаний буде суд здійснювати допуск особи до участі у судовому засіданні за пред’явлення копії електронного паспорта у Дії.
Е-паспорт для суду: чи допустять у судове засідання при пред’явленні цифрового паспорта у Дії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, Верховна Рада 30 березня 2021 року ухвалила Закон 1368-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Відповідно до офіційно озвученої Міністерством цифрової трансформації України заяви, з 23 серпня 2021 року кожна організація прийматиме цифрові паспорти у Дії.

Зважаючи на це, ми вирішили поцікавитися у Міністерства цифрової трансформації, чи будуть зобов’язані працівники Служби судової охорони здійснювати допуск осіб до приміщень судів України у разі пред’явлення електронної копії паспорта у Дії; чи зобов’язані будуть працівники апаратів судів та суд, встановлюючи особу учасника провадження, здійснювати допуск особи до участі у судовому засіданні за пред’явлення копії електронного паспорта у Дії; та чи зможе учасник судового провадження підтверджувати свою особу за допомогою Дії, беручи участь в судовому засіданні, яке проводиться у режимі відеоконференції.

Керівник проектів цифрової трансформації відділу координації проектів цифрового розвитку департаменту координації проектів цифрової трансформації Міністерства цифрової трансформації України Оксана Літвінова в ексклюзивному коментарі «Судово-юридичній газеті» надала відповідь на ці запитання.

Бесіду вела Наталя Мамченко,

«Судово-юридична газета»

Чи зобов’язані будуть працівники Служби судової охорони здійснювати допуск осіб до приміщень судів України у разі пред’явлення електронної копії паспорта у додатку Дія?

Так, дійсно Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» вводиться таке поняття, як е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон (цифрові паспорти).

Разом з тим, слід відмітити, що у відповідності з вказаним Законом використання e-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон формуються саме за бажанням особи, на ім’я якої оформлено паспорт громадянина України у формі картки або паспорт громадянина України для виїзду за кордон (стаття14-1 Закону).

Статтею 14-1 частина 2 визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи зобов’язані забезпечити перевірку е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон, що пред’являються громадянами України.

Отже, якщо громадянин виявив бажання використовувати е-паспорт для пред’явлення його для допуску до приміщення суду, Служба судової охорони зобов’язана забезпечити таку перевірку.

Для досягнення спільної мети у впровадженні цифрових інновацій в системі правосуддя, що в свою чергу передбачає кроки та пріоритетність напрямку цифровізації, у тому числі в органах судової влади, 27.10.2020 підписано Меморандум про співробітництво між Міністерством цифрової трансформації України та Державною судовою адміністрацією України.

Мінцифра співпрацює постійно з ДСА на робочих зустрічах для вирішення усіх нагальних питань у сфері цифровізації судів.

Так, Наказом ДСА від 30.01.2020 №43/61 вже були затверджені Примірні правила пропуску осіб до будинків (приміщень) судів, органів та установ системи правосуддя та на їх територію транспортних засобів, у яких передбачили забезпечення відображення та перевірки е-паспорта з використанням мобільного застосунку Дія. (Розділ 2 п. 22.3 Правил).

Зараз у судах Служба судової охорони вже здійснює допуск осіб до приміщення судів у разі пред’явлення е-паспорта через мобільний застосунок Дія.

Також, за інформацією Служби судової охорони, у робочому порядку було озвучено інформацію про майбутні плани закупівлі окремих технічних пристроїв для валідації е-паспорта.

Чи зобов’язані будуть працівники апаратів судів та суд, встановлюючи особу учасника провадження, здійснювати допуск особи до участі у судовому засіданні за пред’явлення копії електронного паспорта у додатку Дія?

Електронні копії е-паспорта і е-паспорта для виїзду за кордон можуть подаватися та застосовуватися у таких самих випадках, коли законодавством передбачено подання та застосування копій паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Мінцифра рекомендує ДСА застосовувати функціонал шерингу, який дозволяє отримувати копії цифрових документів із застосунку Дія до судової системи у форматі pdf-файлів.

Передача (шеринг) копій цифрових документів здійснюється за допомогою мобільного застосунку за волевиявленням громадянина.

Були проведені робочі зустрічі з представниками ДСА та надані певні роз’яснення для розробки АПІ шерингу цифрового паспорта до судової системи, однак за відсутністю фінансування ДСА не може реалізувати  такий функціонал.

Отже, працівники апаратів судів та суд, встановлюючи особу учасника провадження, зможуть не тільки встановити особу по е-паспорту, а і отримати копію е-паспорта до судової системи діловодства після розробки відповідного функціоналу без зайвих додаткових дій, як то ксерокопія чи сканування сторінок звичайного паспорта.

Чи зможе учасник судового провадження підтверджувати свою особу за допомогою Дії, беручи участь в судовому засіданні, яке проводиться у режимі відеоконференції, та яким чином?

Учасник судового провадження, який бажає взяти участь в режимі відеоконференції, для підтвердження своєї особи може пред’явити суду е-паспорт, так само як і звичайний паспорт.

За допомогою мобільного застосунку Дія учасник судового провадження може пред’явити е-паспорт та продемонструвати суду QR код, за допомогою якого можна перевірити дані про особу. 

Слід відмітити, що суд під час судового провадження встановлює лише особу, що бере участь у справі, а не перевіряє справжність документа (якщо говорити про можливі випадки зловживання у цьому напрямку), однак саме суд вирішує, чи допускати цю особу до участі у засіданні, чи ні.

Від Мінцифри технічно реалізовано функціонал е-паспорта, як його валідації, так і шеренгу, а у який спосіб забезпечити його перевірку - обирати державному органу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва