Верховний Суд нагадав, коли працівника можуть відсторонити від роботи

16:17, 9 июня 2021
Відмова або ухилення від обов`язкових медичних оглядів є підставою для відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом.
Верховний Суд нагадав, коли працівника можуть відсторонити від роботи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 229/5715/19 та встановив, що відмова або ухилення від обов`язкових медичних оглядів є підставою для відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що начальнику дільниці було надано розпорядження не допускати позивача до виконання службових обов’язків слюсаря механоскладальних робіт до моменту проходження ним медичного огляду зі збереженням заробітної плати в повному обсязі. Цим же розпорядженням позивача було зобов’язано пройти медичний огляд протягом десяти робочих днів з моменту ознайомлення з розпорядженням.

Пізніше відповідачем було видано наказ про відсторонення позивача від роботи без збереження заробітної плати до моменту надання документів про проходження медичного огляду.

Разом із тим на час прийняття вказаного наказу позивач медичний огляд вже пройшов. Проте на звернення до головного лікаря із письмовою заявою з проханням видати довідку про проходження медичного огляду досі відповіді не отримав.

Позивач вважає, що наказ «Про відсторонення від роботи» є незаконним та таким, що підлягає скасуванню, оскільки вказана посада не входить до переліку професій (посад) з важкими/особливо важкими і (або) шкідливими умовами праці. Крім того, він не відмовлявся та не ухилявся від проходження медичного огляду, як зазначено в оскаржуваному наказі.

Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позову відмовлено. Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Висновок Верховного Суду

Так, суддями Верховного Суду було встановлено, що наказом позивача прийнято у порядку переведення до ТОВ «К» на посаду слюсаря механоскладальних робіт 4 розряду механоскладального цеху з випуску керованої гідравліки і секцій кріплень № 2.

У той же день ТОВ «К» видало позивачу направлення на обов’язковий попередній медичний огляд, оскільки робота на вказаній посаді пов’язана із локальними напруженнями м’язів рук і поперекового поясу відповідно до наказу МОЗ України від 21 травня 2007 року № 246.

При цьому пунктами 5.6, 5.7 Процедури організації та проведення медичних оглядів на ТОВ, введеної в дію наказом від 15 червня 2018 року № 36, встановлено, що обов’язковий попередній медичний огляд проводиться для робітників, зайнятих на тяжких роботах, роботах зі шкідливими умовами праці або роботах, що вимагають професійного відбору для осіб у віці до 21 року, також попередній медичний огляд проводиться при прийомі на роботу, у різі переведення на іншу тяжку роботу. Крім того, попередній медичний огляд проводиться для робітників при прийнятті на роботу при наявності у роботі шкідливих або небезпечних факторів виробничого середовища та трудового процесу.

Разом із тим протоколом проведення досліджень важкості та напруженості праці слюсаря механоскладальних робіт механоскладального цеху з виробництва керованої гідравліки і секцій кріплень № 2 ТОВ «К» визначено, що перевіркою виявлені перевищення нормативного значення з важкості трудового процесу.

ВС підкреслив, що відмова або ухилення від обов`язкових медичних оглядів відповідно до статті 46 КЗпП України є підставою для відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом.

Встановивши, що позивач станом на 11 вересня 2019 року не надав ТОВ відомостей про проходження ним обов’язкового попереднього медичного огляду, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, дійшов обґрунтованого висновку про те, що оскаржуваний наказ про відсторонення працівника від роботи відповідав вимогам чинного законодавства України.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інстанції – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС висловився щодо можливості розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва