Пропозиції до проекту Положення про ЄСІТС збиратимуть до 15 липня

11:47, 11 июня 2021
Мінцифри має свої зауваження до проекту Положення про ЄСІТС, а техніко-економічне обгрунтування досі відсутнє.
Пропозиції до проекту Положення про ЄСІТС збиратимуть до 15 липня
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова робочої групи з питань цифровізації правосуддя, народний депутат Роман Бабій розповів, що зараз відбувається з проектом положення, яке має врегулювати впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Зокрема, за його словами, лише у 2021 році, нарешті, планується розробити техніко-економічне обгрунтування по ЄСІТС.

«Статус цього питання ми обговорювали в середу на засіданні робочої групи з питань цифровізації правосуддя та суміжних правових інститутів в Україні.

Якщо коротко - є проблеми, але докладаємо зусиль, щоб впоратися якнайшвидше.

Найнагальніше питання - затвердження положення про ЄСІТС, яке є ключовим етапом впровадження. Станом на сьогодні ДСА направила це положення до ВРП та Ради суддів, як це передбачено законодавством. Рада суддів планує розглянути його вже на сьогоднішньому засіданні. ВРП, у свою чергу, чекає на рішення Ради суддів. Водночас з цим вони запропонували судам (користувачам тестової версії ЄСІТС) надати пропозиції для доопрацювання положення і розраховують акумулювати їх до 15 липня.

Мінцифри також має окремі зауваження, і ДСА має розглянути їх найближчим часом. Скоріше за все в найкоротшій перспективі положення рішенням ВРП затверджене не буде, однак будемо робити все, щоб цей процес прискорити. Тим  більше, що необхідно врахувати зауваження максимальної кількості стейкхолдерів для того, щоб навіть на початковому етапі роботи ЄСІТС (її окремі модулі) працювала якісно і зручно.

Друге важливе питання, що стосується впровадження ЄСІТС, - утворення Координаційного центру з питань реалізації та впровадження цифрового проекту у сфері правосуддя, який нещодавно створений рішенням ВРП. Поки що жодного засідання цієї структури не відбулося, проте воно готується і є сподівання, що воно буде проведене у найближчі 2 тижні. Чекаємо від ВРП офіційних оголошень з цього приводу.

Щодо використання офіційних адрес електронної пошти. Учасники робочої групи  висловили кілька пропозицій щодо вдосконалення присвяченого цьому питанню законопроекту. Також запропоновано державним підприємствам, які підтримують та розробляють ЄСІТС, додати у модулі, які практично готові до запуску, певний функціонал для полегшення комунікації між судом та учасниками судових процесів. Ці побажання представники держпідприємств обіцяють втілити найближчим часом.

І наостанок. Виділення бюджетного та потенційного міжнародного фінансування поетапного впровадження ЄСІТС на 2021 р. підв'язане під техніко-економічне обгрунтування по ЄСІТС. Цим питанням займаються ДСА та її державні підприємства. Всі вони обіцяють до 15 червня видати драфт цього документа з оцінкою технічного стану ЄСІТС на сьогоднішній день та обґрунтований розмір фінансів, необхідний для успішного завершення проекту», - зауважив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва