Скандальну правку про КСУ прибрали із законопроекту про старост та направили його в сесійну залу

16:31, 16 июня 2021
Законопроект, який раніше ветував Зеленський через недоречну правку про КСУ, рекомендували ухвалити в цілому в повторному другому читанні.
Скандальну правку про КСУ прибрали із законопроекту про старост та направили його в сесійну залу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост».

Цей законопроект зареєстрований за № 4535 від 22.12.2020 і був ухвалений Верховною Радою 15.04.2021 року.

Проте Президент України відмовився його підписувати через скандальну норму, яка з’явилася в ньому до другого читання. Нагадаємо, що автори поправки примудрилися «заховати» в законопроект про інститут старост норму, яка дозволяє діючому депутату стати суддею Конституційного Суду України. Раніше таке положення вже було розкритиковане Венеційською комісією.

Внаслідок таких подій вибухнув скандал, про який писала «Судово-юридична газета».

В Офісі Президента погодилися, що така норма не відповідає принципу політичної нейтральності суддів, тому ухвалений закон був повернутий парламенту без підпису очільника держави, але з його пропозиціями.

А на офіційному сайті Президента з’явився текст такого змісту.

«Документ спрямований на вдосконалення правового регулювання питань щодо інституту старост та утворення старостинських округів. Водночас документ містить зміни до закону про Конституційний Суд України, які не стосуються питань старост.

Зокрема, статтю 11 Закону «Про Конституційний Суд України» запропоновано викласти у новій редакції, яка не забезпечує додержання принципу політичної нейтральності суддів КС, адже із закону виключаються положення, які фактично розкривають складові такої нейтральності.

Виключення цих положень створює підґрунтя для довільного трактування того, чи відповідає той чи інший кандидат на посаду судді КС вказаним вимогам.

Водночас політична нейтральність – це складова незалежності суддів, яка є невід’ємним елементом закріпленого Конституцією України принципу верховенства права (частина перша статті 8 Основного закону). Отже, такі зміни до законодавства порушують Конституцію і принцип незалежності діяльності КС.

Враховуючи це, Президент Володимир Зеленський пропонує парламенту виключити із Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» пункт про внесення змін до Закону «Про Конституційний Суд України».

Під час розгляду пропозицій Президента до законопроекту профільний парламентський комітет погодився підтримати пропозиції Президента і цю правку виключити.

Член Комітету нардеп Лариса Білозір в ході засідання комітету сказала таке: «Потрібно цю норму виключити, бо вона стосується інституту старост. Але ж дивіться, пан Гетманцев цю правку, вибачте, суне скрізь. І в Закон про МДА, може там теж буде вона ? І в інші закони. Тобто ця людина, яка займається податковою політикою, її формує і, в принципі, доносить інформацію Президенту, комунікує з Президентом, вносить цю правку і 217 «Слуг народу» це підтримують. І зараз ми говоримо про принципи політичної нейтральності і так далі. Тому, на майбутнє, щоб ми не робили таких помилок, потрібно робити з них висновки, і не підставляти Президента, і не підставляти себе, тому що ми не дуже гарно потім виглядаємо в обличчі наших виборців».

Тож законопроект було рекомендовано ухвалити в цілому як закон в повторному другому читанні без скандальної норми, яку з нього прибрали.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Ігор Кліменко хоче зробити поліцейських учасниками освітнього процесу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області