Чи відбудеться скорочення викладачів у вишах: Рада схвалила закон

13:35, 17 июня 2021
Парламент підтримав у другому читанні законопроект, який скасовує коефіцієнт 0,8 щодо кількості студентів на одного викладача.
Чи відбудеться скорочення викладачів у вишах: Рада схвалила закон
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України схвалила у другому читанні законопроект № 4486 «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти і державним майном», у якому, аби статус «національного» університету та «національного» наукового центру надавався указом президента України, передбачено скасування коефіцієнту 0,8 щодо кількості студентів на викладача та регламентується порядок розпорядження майном закладів освіти. Авторами є представники «Слуги народу», серед яких заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, голова комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило ГетманцевЮлія ГришинаФедір ВеніславськийОльга Совгиря та інші.

Автори пропонували змінити окремі норми законів «Про освіту», «Про вищу освіту», «Про фахову передвищу освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти» та «Про наукову і науково-технічну діяльність»

Змінами, пропонованими законопроектом, встановлюється, що об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню для провадження видів діяльності, не передбачених спеціальними законами, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов’язаних із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення уповноваженим органом управління можливості користування державним або комунальним нерухомим майном відповідно до законодавства. При цьому в Головному юридичному управлінні (ГЮУ) ні чинні закони, ні законопроект не надають визначення, про які саме «спеціальні» закони у цій сфері правового регулювання йдеться про це також наголосили депутати в ході дискусії довкола вказано проекту. На думку експертів, такі пропозиції не узгоджуються з положеннями Конституції.

Разом із цим в ГЮУ підкреслили, що майно закладів освіти (у тому числі вищої) має використовуватися для забезпечення освітньої діяльності як основного виду їх діяльності (пункт 6 частини першої статті 1 Закону України «Про освіту»), у тому числі для організації, проведення навчального процесу,  здобуття практичних навичок молоддю під час навчання за тією чи іншою спеціальністю, а отже має йтися про використання майна винятково за цільовим призначенням – для освітніх потреб, а не для «провадження видів діяльності, не передбачених спеціальними законами», як це пропонується законопроектом.

Також передбачається, що майно закладів освіти, яке не використовується для провадження видів діяльності, передбачених спеціальними законами, може бути вкладом у спільну діяльність або використане відповідно у державно-приватному партнерстві у сфері освіти і науки (стаття  81 закону України «Про освіту»).

Проектом встановлено, що майно державного або комунального ЗВО, у тому числі того, що має статус національного, яке «не використовується для провадження видів діяльності та не забезпечує статутну діяльність, може безоплатно передаватися іншому державному або комунальному закладу вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) освіти, науковій установі або науковій організації державної форми власності, за умови його подальшого використання виключно для провадження видів діяльності, передбачених спеціальними законами та/або Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Експерти також зазначили, що положення пунктів 1 та 2 розділу II «Прикінцеві положення» законопроекту свідчать про відсутність достатніх і завершених механізмів для реалізації положень Закону у разі його прийняття, оскільки виконання норм Закону ставиться у залежність від прийняття у майбутньому відповідних підзаконних актів.

Крім того, відповідно до пункту 1 розділу II «Прикінцеві положення» законопроекту «цей Закон набирає чинності з дня його опублікування», що означає відсутність часового проміжку між його офіційним оприлюдненням і набранням ним чинності.

Цікавими є новації для закладів вищої освіти переміщених з тимчасово окупованих територій. Зокрема, цим законом скасовується норма: «Нормативи чисельності осіб, які навчаються, на одну посаду науково-педагогічного працівника в тимчасово переміщених закладах вищої освіти, тимчасово переміщених наукових установах визначаються Кабінетом міністрів України з коефіцієнтом 0,8 від установлених норм.».

Михайло Цимбалюк від «Батьківщини» вказав наступне стосовно цього:

«До другого читання проект доповнено положенням, яким скасовується зниженість коефіцієнту 0,8 нормативів кількості студентів на одного викладача у переміщених закладах. По суті – це означає що буде скорочено кількість викладацького складу. Є також формулювання використання майна за освітнім призначенням воно замінюється формулюванням використання майна для провадження видів діяльності передбачене спец законами. Що це за спецзакони?»

З ним погодився його колега Володимир Кабаченко, вказавши, що у схваленому законопроекті також є колізія, коли одна частина статті встановлює заборону приватизації майна освітніх закладів, а інша передбачає умови коли це може бути зроблено.

Сергій Євтушок вважає, що норми проекту, які дозволяють Президенту України присвоювати статус національного, порушують Конституцію, в якій є вичерпний перелік повноважень голови держави.

Раніше «Судово-юричдина газета» писала, що Верховна Рада повторно розгляне законопроект Зеленського про відповідальність за брехню в деклараціях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області