Відкриття ринку землі принесе ризики: Нотаріальна палата звернулася до Мін’юсту

08:55, 29 июня 2021
Нотаріальна палата заявляє про можливість обходу обмежень при купівлі землі та подорожчання нотаріальних послуг.
Відкриття ринку землі принесе ризики: Нотаріальна палата звернулася до Мін’юсту
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

01 липня 2021 року в Україні відкривається ринок землі, у зв’язку з чим при посвідченні угоди про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення нотаріуси будуть здійснювати перевірку набувачів, зокрема щодо обмеження загальної площі землі, яку вправі набувати у власність одна особа.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Кабмін затвердив Постанову «Про затвердження Порядку здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України».

На новий порядок відреагувала Нотаріальна палата України, яка  потурбувала  Міністерство юстиції України   відповідним зверненням. Про це повідомляється на офіційному сайті НПУ.

Темою для звернення стало :

  • ініціювати внесення змін до Порядку доступу до реєстру щодо виконання перевірок, аби уникнути здорожчання нотаріального посвідчення правочинів;
  • надати роз’яснення щодо особливостей земель с/г призначення, належних на праві довірчої власності, щоб уникнути неправомірних маніпуляцій при перевірці набувача.

Щодо першої проблеми, то вона полягає в наступному. 

Один із етапів перевірки набувача – визначення загальної площі сільськогосподарських  земельних ділянок у його власності. Встановлено обов’язок нотаріуса проводити пошук зареєстрованих прав власності на с/г земельні ділянки:

  • набувача (власника);
  • особи, з якою набувач (власник) перебуває (перебував) у шлюбі;
  • юридичної особи приватного права, учасником (членом, акціонером) або кінцевим бенефіціарним власником якої є набувач (власник).

Незалежно від обсягу отриманої інформації, адміністративний збір справляється за одну надану послугу у сфері держреєстрації прав.

В той же час пунктом 9 Порядку доступу до Державного реєстру встановлено, що у разі обрання особою варіанта отримання інформації з реєстру в цілому щодо суб’єкта речового права/обтяження адміністративний збір справляється в установленому законом розмірі з розрахунку за кожні 25 сторінок інформації.

Нотаріальна палата заявляє, що це суперечить частині сьомій статті 34 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Саме ця норма регулює  плату  (адміністративний збір) за проведення реєстраційних дій та за надання інформації з Державного реєстру прав. І ставки  адміністративного збору там регулюються дуже по різному.

Нотаріуси вважають, що за такої ситуації вартість виконання однієї перевірки (інформаційної довідки) з реєстру у порядку пошуку речових прав та обтяжень за суб’єктом (наприклад, с/г підприємством, банком, місцевій раді) може сягати кількох тисяч гривень, що призведе до здорожчання нотаріального посвідчення правочину та, відповідно,  негативної  реакції з боку фізичних та юридичних осіб. 

Тому нотаріальна палата просить Мін’юст посприяти тому, щоб Кабмін вніс зміни до Порядку доступу до ДРРП, а саме: виключив абзац другий пункту 9, або виклав його в редакції, яка б не поширювалась на отримання інформації нотаріусами (під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва).

Інше проблемне питання полягає в тому, що неможливість враховувати с/г землі, які належать довірчому власнику на праві довірчої власності, при визначенні загальної площі земельних ділянок набувача, призведе до того, що такі земельні ділянки в період дії договору про встановлення довірчої власності вибувають з підрахунку, що може бути використано в неправомірних цілях.

У зв’язку з цим НПУ просить Мін’юст надати роз’яснення з наступних питань:

– чи враховуються землі сільськогосподарського призначення, які належать довірчому власнику на праві довірчої власності, при визначенні загальної площі земельних ділянок набувача;

– чи буде реалізовано можливість перевірки наявності таких земельних ділянок у власності довірчого власника засобами Державного земельного кадастру.

Раніше Мін’юст погодився передати нотаріусам право реєстрації та розірвання шлюбів.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України