Стало відомо, хто зможе отримати стипендію у розмірі понад 11 тисяч гривень

17:45, 7 июля 2021
Профільний комітет Ради підтримав проект постанови, якою запроваджуються іменні стипендії парламенту молодим ученим.
Стало відомо, хто зможе отримати стипендію у розмірі понад 11 тисяч гривень
Джерело фото: banker.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань освіти, науки та інновацій підтримав проект Постанови Верховної Ради  “Про призначення у 2021 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених - докторів наук”. Розмір стипендії становитиме 11 350 грн на місяць.

Також був підтриманий з правками законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо використання майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості (реєстр. № 5230 від 12.03.2021, н.д.Н.Піпа, С.Бабак, І.Кириленко, С.Колебошин та інші) (друге читання).

Правки на сайті парламенту відсутні. Законопроектом пропонується внести зміни до частини шостої статті 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо уточнення  оренди рухомого та нерухомого майна, що належить закладам середньої освіти, з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про освіту» та Законом України «Про повну загальну середню освіту».

Також законопроектом передбачені зміни до частини другої статті 61 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Майно, у тому числі земельні ділянки ліквідованих державних, комунальних закладів загальної середньої освіти або тих, діяльність яких зупинена, відповідно до рішення засновника, за винятком майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості, може бути використане виключно для забезпечення здобуття освіти, надання послуг у сфері соціального захисту, культури та охорони здоров’я, у тому числі на засадах державно-приватного партнерства. Щодо такого майна, в тому числі майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості, не можуть вчинятися будь-які дії, наслідком яких може бути припинення державної (комунальної) власності на таке майно.

Майно, відповідно до рішення засновника, не може бути предметом застави, стягнення, джерелом погашення боргу.

Кошти, отримані від оренди майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості, використовуються виключно на освітні потреби.

В Головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ) висловили такі зауваження по законопроекту: «майно, у тому числі земельні ділянки, ліквідованих державних, комунальних закладів загальної середньої освіти або тих, діяльність яких зупинена, відповідно до рішення засновника може бути використане виключно для забезпечення здобуття освіти, надання послуг у сфері соціального захисту, культури та охорони здоров’я, у тому числі на засадах державно-приватного партнерства, за винятком майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості». Однак, написали експерти, запровадження такого винятку не узгоджується з Законом України «Про освіту», який є загальним законом для усіх закладів освіти. Так, у ч. 4 ст. 80 названого Закону визначено, що «об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, пов’язаних із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу...». При цьому, звертаємо увагу, що згідно з ч. 6 цієї ж статті Закону України «Про освіту» «майно закладів освіти, яке не використовується в освітньому процесі, може бути вкладом у спільну діяльність або використане відповідно до статті 81 «Державно-приватне партнерство у сфері освіти і науки» Закону України «Про освіту»».

Також експерти звернули увагу, що зміст абз. 2 ч. 2 нової редакції ст. 61 Закону, згідно з яким «майно, у тому числі земельні ділянки, ліквідованих державних, комунальних закладів загальної середньої освіти або тих, діяльність яких зупинена, відповідно до рішення засновника, у тому числі ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості, не може бути предметом застави, стягнення, джерелом погашення боргу» фактично охоплюється змістом другого речення абз. 1 цієї частини, згідно з якою «щодо такого майна, в тому числі майна ліквідованих комунальних закладів середньої освіти у сільській місцевості, не можуть вчинятися будь-які дії, наслідком яких може бути припинення державної (комунальної) власності на таке майно».

Згідно з абз. 3 ч. 2 нової редакції ст. 61 Закону пропонується використовувати кошти, отримані від оренди майна ліквідованих комунальних  закладів середньої освіти у сільській місцевості, виключно на освітні потреби. Разом з тим, у абз. 1 ч. 2 нової редакції ст. 61 Закону йдеться про надання ОТГ права вільного використання такого майна, що дозволятиме ОТГ надавати зазначене майно не лише в оренду, але й, наприклад, передавати його у користування на підставі договору про управління майном. У зв’язку з цим, на думку експертів, у проекті було б доцільним визначити напрями, на які ОТГ витрачатиме кошти, отримані від використання вказаного майна з підстав інших, ніж договори оренди.

Також депутати підтримали проект Постанови про внесення змін у додатку до Постанови Верховної Ради України “Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році” (реєстр. № 5639 від 08.06.2021, н.д.І.Констанкевич, М.Потураєв, Є.Кравчук, Ю.Павленко та інші).

Постановою передбачається відзначення 100 років із часу заснування Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького; Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського (1921); утворення Всеукраїнського Центрального Повстанського Комітету (1921); заснування Національної академії внутрішніх справ (11.06.1921); Луганського національного аграрного університету (27.08.1921); Національного фармацевтичного університету (10.09.1921); 50 років із часу дослідження археологом Борисом Мозолевським скіфського кургану "Товста могила" та знайдення там пекторалі – прикраси, що стала символом давньої історії України (1971)". Також у Поставі передбачено відзначення днів народжень видатних вчених та митців.

Розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків (реєстр. № 4236 від 20.10.2020, КМУ) (друге читання) та правок до нього депутати перенесли на наступне засідання.

Депутати відправили на доопрацювання проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” щодо запобігання дискримінації за ознакою вакцинації (реєстр. № 5326 від 02.04.2021, н.д.А.Поляков, І.Констанкевич, А.Скороход, Т.Батенко, Г.Мазурашу).

Також на комітеті виступив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. У виступі він, зокрема, вказав на важливості протидії булінгу для осіб, які навчаються у закладах вищої освіти. На його думку, треба доопрацювати законодавство в тому напрямку, аби особи, засуджені за булінг, не могли керувати закладами освіти.

Підняв він і питання фінансування проходження медичного огляду педагогічними працівниками. Освітній омбудсмен вказав на неприпустимість факту, що вчителі платять власні кошти за проходження медогляду. По факту його доповіді, депутати вирішили провести комітетські слухання стосовно питання дотримання прав здобувачів освіти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що профільний комітет Ради затвердив Концепцію реформи юридичної освіти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси