В Верховной Раде еще думают, увольнять ли членов ВСП без решения съезда судей и адвокатов

10:41, 14 июля 2021
Поправка к закону о реформе Высшего совета правосудия позволяет увольнять членов Высшего совета правосудия без решения органов, которые их назначили.
В Верховной Раде еще думают, увольнять ли членов ВСП без решения съезда судей и адвокатов
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сегодня, 14 июля, Верховная Рада продолжает рассмотрение законопроект о проверке добропорядочности членов Высшего совета правосудия 5068.

Предметом ключевой дискуссии станет поправка 733. Она отклонена профильным Комитетом, но, как и в случае с законопроектом о ВККС, ее могут принять «с голоса».

Эта поправка позволяет увольнять членов Высшего совета правосудия без решения органа, который их избрал или назначил. То есть, без решения съезда судей, съезда адвокатов и пр.

Что сейчас происходит с этой поправкой, прокомментировал член Комитета ВР по вопросам правовой политики Роман Бабий.

«Вчорашнє чергове пленарне засідання практично повністю було присвячене законопроектам, пов'язаним з судовою реформою.

Прийняли довгоочікуваний закон №3711-д про ВККСУ, розпочали працювати з правками до законопроекту про ВРП. Всього їх близько 750, розглянути встигли більше двох третин.

Єдине питання, навколо якого виникає жвава дискусія, стосується правки #733, яка була відхилена комітетом. Суть її полягає в наступному. Етична рада має повноваження перевіряти діючих членів ВРП на доброчесність та рекомендувати для призначення членів ВРП суб'єктам призначення (Президенту, Верховній Раді, з'їздам суддів, адвокатів, конференції прокурорів та з'їзду юридичних ВНЗ та наукових установ). Етична рада може дати висновок про звільнення недоброчесного члена ВРП і передати його на розгляд того суб'єкта, який його призначив.

За текстом правки #733 у випадку негативного висновку щодо члена ВРП суб'єкт призначення має його розглянути і підтримати чи відхилити. Якщо ж з будь-яких причин протягом 3-х місяців жодне з цих рішень не прийняте, то член ВРП вважається автоматично звільненим. В редакції правки, яку пропонував комітет, механізм автоматичного усунення члена ВРП від повноважень відсутній, а звільнення члена ВРП щодо якого є негативний висновок, може відбутися лише після відповідного рішення того органу, який його призначив.

Тож сьогодні маємо розглянути залишок правок до законопроекту про ВРП, в т.ч. вищеназвану 733, будемо голосувати за цей законопроект в другому читанні та в цілому і, швидше за все, його буде сьогодні прийнято», - отметил Роман Бабий.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал и на Twitter, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва