Стало відомо, хто розслідуватиме злочини, які були вчинені в умовах збройного конфлікту

12:43, 14 июля 2021
В Україні створять спеціалізовані підрозділи.
Стало відомо, хто розслідуватиме злочини, які були вчинені в умовах збройного конфлікту
Джерело фото: facebook.com/VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що в СБУ та Нацполіції створять спеціалізовані підрозділи з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Про це вона заявила на своїй сторінці у Facebook.

«Прийняли таке важливе рішення на спільній нараді керівників правоохоронних органів держави і підписали постанову з  Головою Національної поліції України Ігорем Клименком та Головою Служби безпеки України Іваном Бакановим. 

Такі структурні одиниці будуть організовані у складі центральних апаратів СБУ та Нацполіції, а також їхніх регіональних та територіальних органів в Донецькій та Луганській областях. Вони безпосередньо працюватимуть із Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора та відповідними управліннями у Донецькій та Луганській обласних прокуратурах.

Потреба в створенні єдиної такої системи назріла вже давно і ми впевнені, що спеціалізація дозволить підвищити якість і ефективність розслідування. Питання утворення слідчих підрозділів мають бути вирішені до кінця літа і надалі забезпечена передача до них матеріалів кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Ефективне кримінальне переслідування за найтяжчі злочини, у тому числі проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, є обов’язком України відповідно до її міжнародних зобов’язань. Наразі лише чверть кримінальних проваджень  щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту направлені до суду. Тільки близько 20 стосуються порушення законів і звичаїв війни. На недоліки розслідування Україною воєнних злочинів і злочинів проти людяності вказував Україні Прокурор Міжнародного кримінального суду у звіті за 2020 рік.

Ми маємо не просто виділити окремих слідчих і прокурорів, а і підготувати їх за найкращими стандартами. Розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності, актів агресії потребує високого рівня спеціальних знань.

Тож у взаємодії з Тренінговим центром прокурорів України буде організоване проведення тренінгів із застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права.  Ми будемо розвивати спроможність нашої національної системи кримінальної юстиції шляхом підвищення кваліфікації усіх учасників процесу», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Ірина Венедіктова обговорила із представниками європейських інституцій судову реформу.

Крім того, у Раді Європи відзначили успіхи України в перебудові слідчих органів і органів прокуратури.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва