Посвідчення біженця стануть біометричними та будуть мати безконтактний електронний носій

13:26, 21 июля 2021
Уряд затвердив Порядок оформлення посвідчень для осіб, які потребують додаткового захисту.
Посвідчення біженця стануть біометричними та будуть мати безконтактний електронний носій
Джерело фото: zemlyaivolya.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін затвердив Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Він затверджений Постановою уряду під назвою «Деякі питання оформлення і видачі документів, що посвідчують особу, яка потребує додаткового захисту».

Посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, є паспортним документом, що посвідчує особу його власника та підтверджує факт визнання його особою, яка потребує додаткового захисту. Таке посвідчення буде біометричним документом з безконтактним електронним носієм.

Посвідчення виготовляється у формі книжечки, що складається з м'якої обкладинки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій, 16 сторінок та сторінки даних.

Посвідчення оформляється іноземцям та особам без громадянства, щодо яких прийнято рішення про визнання особою, яка потребує додаткового захисту, та які досягли 16-річного віку.

У разі коли видача посвідчення необхідна для реалізації особою, яка не досягла 16-річного віку, своїх прав, зокрема на освіту та лікування, такій особі може бути видано відповідне посвідчення після досягнення нею 14-річного віку.

Дитині, розлученій із сім'єю, яку визнано особою, яка потребує додаткового захисту, посвідчення видається до досягнення нею 16-річного віку.

Відомості про членів сім'ї особи, яка потребує додаткового захисту, яка не досягла 16-річного віку, зазначаються у посвідченні одного з батьків, а в разі відсутності батьків — діда чи баби, повнолітніх брата чи сестри, опікунів чи піклувальників або іншої повнолітньої особи, яка до прибуття в Україну добровільно чи в силу звичаю країни походження особи, яка потребує додаткового захисту, взяла на себе відповідальність за виховання та утримання дітей.

Посвідчення видається строком на п'ять років.

Посвідчення видається протягом 15 робочих днів з дня прийняття рішення про визнання іноземця або особи без громадянства особою, яка потребує додаткового захисту в Україні, а у разі оформлення у зв'язку з його втратою або викраденням, обміном - протягом 15 робочих днів з дня звернення особи.

У разі втрати або викрадення посвідчення іноземцю або особі без громадянства замість втраченого або викраденого оформляється та видається нове посвідчення.

Обмін посвідчення здійснюється у разі:

1) зміни інформації, внесеної до посвідчення (крім додаткової змінної інформації);

2) виявлення помилки (розбіжностей) в інформації, внесеній до посвідчення;

3) закінчення строку дії посвідчення;

4) непридатності посвідчення для подальшого використання.

У разі коли протягом строку дії посвідчення змінилася інформація, внесена до нього, посвідчення подається територіальному органу ДМС, який його видав, протягом десяти днів з дати настання змін.

У разі отримання посвідчення іноземця або особи без громадянства його законним представником подається документ, що посвідчує особу законного представника, та документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника.

Якщо заявник не отримав посвідчення протягом шести місяців з дня його оформлення, територіальний орган ДМС письмово повідомляє заявнику про знищення посвідчення.

Копія рішення територіального органу ДМС про відмову в оформленні чи видачі посвідчення із зазначенням причин відмови не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів з дня прийняття такого рішення видається заявнику під підпис або надсилається рекомендованим листом.

Заявник має право повторно звернутися до територіального органу ДМС в разі зміни або усунення обставин, у зв'язку з якими йому було відмовлено в оформленні чи видачі посвідчення.

Посвідчення визнається недійсним, вилучається та знищується у разі:

1) коли посвідчення підлягає обміну у зв'язку із зміною інформації, внесеної до

2) закінчення строку його дії або прийняття рішення про його обмін до закінчення строку його дії;

3) виявлення помилки в інформації, внесеній до посвідчення;

4) непридатності посвідчення для подальшого використання;

5) коли посвідчення заявлене як втрачене або викрадене;

6) смерті особи, якій було видано таке посвідчення;

7) оформлення посвідчення з порушенням вимог законодавства;

8) неотримання заявником посвідчення протягом шести місяців;

9) прийняття рішення про втрату, позбавлення додаткового захисту чи про скасування рішення про визнання особою, яка потребує додаткового захисту.

Раніше Денис Монастирський зареєстрував законопроект, який реформує систему забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва