Війна законопроектів триває: до Ради внесено черговий проект про мову навчання у вишах

14:55, 22 июля 2021
До парламенту внесено третій законопроект, який стосується того, чи дозволяти іноземцям вчитися російською в українських вишах.
Війна законопроектів триває: до Ради внесено черговий проект про мову навчання у вишах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До парламенту внесено вже третій законопроект, який стосується мови викладання для студентів іноземців. Цього разу проект № 5727-2 про внесення змін до статті 48 Закону України «Про вищу освіту» щодо мови освітнього процесу в закладах вищої освіти для іноземців та осіб без громадянства (англійська мова, інші офіційні мови Європейського союзу) внесли представники фракцій «Голос», «Слуги народу» та депутатської групи «Партія «За майбутнє»: Наталія Піпа, Інна Совсун, Ірина Констанкевич, Сергій Швець та інші.

Депутати пропонують внести зміни до статті 48 Закону «Про вищу освіту», прописавши, що іноземці та особи без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців та осіб без громадянства, можуть навчатися англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського союзу. При цьому заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови. Тобто не залишається можливості навчатися російською мовою, бо вона не є офіційною мовою Євросоюзу.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року Верховною Радою був схвалений Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який визначає статус української мови як єдиної державної мови, зумовлений державотворчим самовизначенням української нації.

Відповідно до частини четвертої статті 7 Закону України «Про освіту», у  закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома чи більше мовами - державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського союзу.

Внесення свого законопроекту депутати мотивували необхідністю законодавчого закріплення мови освітнього процесу в закладах вищої освіти для іноземців та осіб без  громадянства, а саме офіційних мов ЄС та англійської.

В Головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ) висловили зауваження, аби депутати конкретизували умови вивчення іноземцями української мови. Також експерти не погодилися із пропонованим порядком набрання чинності Законом, проект якого розглядається: «З дня, наступного за днем його опублікування». В ГНЕУ зазначили, що  реалізація положень проекту потребує оновлення підзаконної нормативно-правової бази, на яке Кабінету міністрів України дається один місяць, та здійснення низки практичних заходів. У зв’язку із цим, на думку Головного управління, Закон у разі його прийняття повинен вводитись в дію щонайменше через місяць після дня його опублікування.

Цей проект схожий із тим, який вніс представник «Батьківщини» Сергій Крулько  № 5727-1, який дозволяє навчання іноземців в Україні будь-якою мовою окрім російською.

Сергій Крулько пропонує шляхом внесення змін 48 Закону України «Про вищу освіту» передбачити можливість для іноземців, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців та/або осіб без громадянства, здійснювати навчання іноземною мовою (крім державної мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом). При цьому заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови (тобто української). Тобто студенти можуть навчатися будь-якою мовою, крім російської.

У свою чергу представники частини «Слуг народу» на чолі з Юлією Гришиною та іншими депутатами внесли до парламенту проект закону № 5727 , який дозволяє навчання іноземців будь-якою мовою, в тому числі і російською, довкола якої точаться суперечки.

Прихильники законопроекту Гришиної апелюють до того, що навчання російською мовою для іноземців є економічним питанням. На їх думку, в Україну навряд приїдуть студенти з Росії, а от студенти з Центральної Азії, чи Кавказу – колишніх радянських республік, де російська є другою за популярністю після місцевих, цілком можуть тут навчатися, вони привезуть з собою і кошти, чого зараз не відбувається.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.   

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва