Бути чи не бути: «Слуги народу» пропонують дозволити іноземцям вчитися у вишах російською

08:20, 7 июля 2021
До парламенту внесли черговий законопроект, який регулює мову навчання іноземних.
Бути чи не бути: «Слуги народу» пропонують дозволити іноземцям вчитися у вишах російською
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді триває боротьба за те, якою мовою зможуть навчатися іноземці та особи у закладах вищої освіти. Представники «Слуг народу» на чолі з Юлією Гришиною та іншими депутатами внесли до парламенту проект закону № 5727  про внесення змін до статті 48 Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземців та осіб без громадянства, який дозволяє навчання іноземців будь-якою мовою, в тому числі і російською довкола якої і йдуть суперечки.

У пояснювальній записці автори пишуть, що у 2020 під впливом факторів, спричинених коронавірусом, цифра іноземних студентів, які навчаються в Україні, знизилася на 3922 осіб та станом на 01.01.2021 складала 76548, порівняно з 2020 роком ця цифра становила 80470 осіб.

Основними перешкодами для збільшення контингенту іноземних громадян, на думку депутатів, може бути обмеження іноземців у виборі мови навчання. Зокрема, пишуть далі депутати, другою за кількістю спільнотою іноземних студентів в Україні є громадяни Марокко, які мають бажання навчатися французькою мовою.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 48 Закону України такого змісту: «Для іноземців, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців та/або осіб без громадянства, навчання може здійснюватися іноземною мовою. При цьому заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови протягом усього періоду навчання».

Саме ця норма і предметом спору, адже згідно запропонованих змін навчатися можна буде і російською.

Представник «Батьківщини» Сергій Крулько вніс до парламенту альтернативний законопроект № 5727-1 про внесення змін до статті 48 Закону України "Про вищу освіту" щодо мови освітнього процесу для іноземців та осіб без громадянства, який дозволяє навчання іноземців в Україні будь-якою мовою окрім російською. У пояснювальній записці він пише, що згідно зі схваленим 25 квітня 2019 року Верховною Радою законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної», мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова (тобто українська).

Сергій Крулько пропонує шляхом внесення змін 48 Закону України «Про вищу освіту» передбачити можливість для іноземців, осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту за кошти фізичних або юридичних осіб, в окремих групах, що складаються виключно з іноземців та/або осіб без громадянства, здійснювати навчання іноземною мовою (крім державної мови держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом). При цьому заклади вищої освіти забезпечують вивчення такими особами державної мови (тобто української). Тобто, аби студенти могли навчатися будь-якою мовою крім російської.

Противники законопроекту Крулька апелюють до того, що навчання російською мовою для іноземців є економічним питанням. На їхню думку, в Україну навряд приїдуть студенти з Росії, а от студенти з Центральної Азії, чи Кавказу – колишніх радянських республік, де російська є другою за популярністю після місцевих, цілком можуть тут навчатися, привізши з собою і кошти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що громадянин Йємену, який формально був студентом харківського вишу, збив людей.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді