Олексій Чернишов розповів про шість напрямів реформи децентралізації

08:05, 29 июля 2021
У Мінрегіоні назвали пріоритетні законопроекти, які потрібні для завершення реформи децентралізації.
Олексій Чернишов розповів про шість напрямів реформи децентралізації
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов у ході виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30», присвяченому децентралізації влади, назвав шість основних напрямів (завдань), які мають бути виконані в ході цієї реформи:

  1. Розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади.

Для цього Урядом розроблені зміни до законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та в 33 секторальних законодавчих актах.

Крім того, Мінрегіон подав у Верховну Раду проект змін до Податкового кодексу України, які дозволять збільшити надходження до місцевих бюджетів.

  1. Переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу.
  2. Удосконалення форм міжмуніципального співробітництва.
  3. Зміцнення муниціпальної служби.

Проект у новій редакції про службу в органах місцевого самоврядування вже розроблено Національним агентством з питань державної служби. У вересні цього року планується його подання у Верховну Раду України.

  1. Вдосконалення формату залучення жителів громад до прийняття управлінських рішень з питань місцевого значення.

«Ми маємо створити всі умови для розвитку місцевої демократії. Люди мають і повинні  мати можливість брати участь в розв’язанні важливих питань щодо життя та розвитку громад», - підкреслив Міністр.

  1. Визначення порядку розвязання питань адміністративно-територіального устрою.

Для цього в парламенті зареєстрований законопроект «Про адміністративно-територіальний устрій України».

Крім того, Олексій Чернишов повідомив, що влада вже напрацювала зміни до Конституції щодо децентралізації.

Після їх внесення в парламент почнеться завершальний етап законотворчої роботи у реформі децентралізації. На цьому етапі необхідно буде розробити та прийняти нову редакцію Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні, а з  урахуванням нової моделі місцевого самоврядування ще й внести зміни у бюджетне та податкове законодавство.

Перед цим Президент України Володимир Зеленський у ході виступу на цьому ж Форумі пояснив, чому в України тридцять років гальмувався процес децентралізації влади.

За словами Президента, довгий період країна не могла швидко просуватися в питанні децентралізації через обставини політичного характеру. «Не було політичної волі, бажання відповідного  ділитися повноваженнями, ділитися бюджетами з нашими українськими громадами. Лише у квітні 2014 року Уряд прийняв основний концептуальний документ:  Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.  Згодом були прийняті закони про внесення змін до Бюджетного, до Податкового кодексів України, що дало можливість розширити оподаткування на користь органів місцевого самоврядування. Територіальні громади отримали не тільки повноваження, але і фінансову базу для їх реалізації. Сьогодні вже майже завершився процес передачі землі і комунальної власності саме до громад. Це мільйони гектарів і десятки тисяч об’єктів», - підкреслив Володимир Зеленський. 

«У червні 2020 року Уряд затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Сформовано майже 1 500 територіальних громад, які покривають всю територію нашої незалежної України. У липні минулого року Верховна Рада України прийняла  Постанову № 3650 про утворення та ліквідацію районів. Згідно з документом в Україні тепер 136 районів. Старі 490 районів парламент ліквідував.

Ми задекларували готовність поглиблювати процеси децентралізації і передати громадам ще більше повноважень. І новий законопроект № 4298 «Про місцеві державні адміністрації», який обговорюється із залученням широкого кола громадськості та широкого кола експертів, є тому підтвердженням.

Разом із повноваженнями та фінансовими можливостями має наступати і відповідальність. Обраним керівникам територіальних громад, сформованим ними виконкомам потрібно навчитися мислити масштабно. Усвідомлювати, що кожна громада не окрема громада. Це частинка України, яка працює для України, не для задоволення власного «его» чи своїх приватних, не дай Боже, електоральних політичних амбіцій», - наголосив Президент.

Крім того, очільник держави визнав, що в процесі поглиблення децентралізації є не тільки успіхи, але і недоліки. Тому він пообіцяв після завершення другого етапу децентралізації провести аудит, щоб ці недоліки виправити.

Також депутати хочуть заборонити продаж пива та сигарет в супермаркетах та встановити штрафи за порушення заборони.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді