Діджиталізація не дійшла: в мережі скаржаться на роботу військкоматів

16:52, 31 августа 2021
Попри заяви про діджиталізацію приписатися до військкомату досі не можна онлайн.
Діджиталізація не дійшла: в мережі скаржаться на роботу військкоматів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні триває процес діджиталізації – переведення послуг в електронну форму.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своїй колонці написав, що змінювати місце реєстрації тепер можна без візитів до військкомату. Це стосується тих людей, які внесені до цього реєстру і в кого всі документи в порядку.

За заявкою людини «Дія» робить запит до реєстру військовозобов’язаних, а дані про нове місце реєстрації після його зміни автоматично передаються для зміни обліку зі старого військкомату в новий.

За словами чиновника, послуга працює у семи містах — Київ, Харків, Рівне, Луцьк, Кривий Ріг, Маріуполь та Вінниця. Вона доступна для власників ID-карток. Нова реєстрація буде відображатися у вашій «Дії» — у внутрішньому або закордонному паспорті. Наступний крок — можливість зміни місця реєстрації онлайн і для паперових паспортів.

При цьому сама робота центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкоматів) викликає нарікання у громадян, які жаліються на відсутність тут діджиталізації.

Зокрема. один із користувачів у фейсбуці так описав свій візит до Солом'янського військкомату Києва: «Записатись на конкретний час неможливо. Прийом громадян виключно два рази на тиждень з 09 до 13. Перелік потрібних документів можна дізнатись лише на стенді перед військкоматом. На всі документи потрібні ксерокопії… Вже другий раз туди приходив. Навколо постійно юрба людей. Спочатку думав, то призовники. Але ні. У цей вівторок я прийшов о 10:00. А там вже самоорганізований список черги таких, як я. У ньому я отримав номер… 157. Попитав – кажуть, в кращому випадку, проходить 5 людей за 20 хвилин. Тобто на 150 людей потрібно 10 годин замість 4, відведених на прийом», - обурився чоловік.

«Судово-юридичній газеті» в одному із київських військкоматів так само повідомили, що електронно переписатися неможливо.

Як же відбувається процес зарахування  на облік

Процес обліку військовозобов’язаних регулює Закон «Про військовий обов’язок і військову службу» та Постанова Кабінету Міністрів України № 921 від 7 грудня 2016 року.

Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають:

  • громадяни, придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час, які не досягли граничного віку перебування в запасі Збройних Сил;
  • особи, звільнені з військової служби в запас Збройних Сил, СБУ, Служби зовнішньої розвідки;
  • особи, які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження;
  • особи, звільнені із служби з Національної поліції, МВС, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику;
  • особи, які набули громадянство України і підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних;
  • особи, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) або з-за кордону на нове місце проживання;
  • військовозобов’язані, виключені з військового обліку СБУ, Служби зовнішньої розвідки;
  • призовники, яких звільнено від призову на строкову військову службу;
  • особи, які досягли граничного віку (27 років) перебування на військовому обліку призовників;
  • жінки, які мають фах, споріднений з відповідними військово-обліковими спеціальностями, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України, за умови їх придатності до проходження військової служби за станом здоров’я, віком та сімейним станом;
  • особи, які прибули з тимчасово окупованої території України, після взяття на військовий облік за місцем взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з постановою, призовники і військовозобов’язані, які прибули до нового місця проживання, у семиденний строк особисто прибувають із військово-обліковими документами у районний (міський) центр комплектування та соціальної підтримки, який організовує та веде військовий облік призовників і військовозобов’язаних на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Зокрема, військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

  • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних - військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

Під час взяття на військовий облік:

  • перевіряється дійсність та належність військово-облікових документів призовників і військовозобов’язаних їх власникам, наявність відміток про взяття на військовий облік і своєчасність їх прибуття у виконавчий орган сільської, селищної або міської ради;
  • проводиться оформлення картки первинного обліку.

Згідно зі статтею 2 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» громадяни України, які приписуються до призовних дільниць, проходять обов’язковий медичний огляд. При цьому громадянин для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік,звільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати.

Раніше «Судово-юридична газета» аналізувала, кого призвуть служити у силах територіальної оборони згідно зі схваленим законопроектом Зеленського.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області