Кого призвуть служити у силах територіальної оборони згідно зі схваленим законопроектом Зеленського

13:05, 10 августа 2021
Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроект Президента про національний спротив.
Кого призвуть служити у  силах територіальної оборони згідно зі схваленим законопроектом Зеленського
Джерело фото: nova.net.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому як закон проект № 5557 про основи національного спротиву, який був внесений Президентом Володимиром Зеленським.

Законопроект визначає, що національний спротив  комплекс заходів, які організовуються та здійснюються з метою сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити збройну агресію проти України;

територіальна оборона (ТО) – система загальнодержавних, воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються у мирний час та в особливий період з метою протидії воєнним загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій.

Важливою складовою національного спротиву є доброволець Сил територіальної оборони (СТО) Збройних Сил України (ЗСУ) - громадянин України або іноземець чи особа без громадянства, який перебуває в Україні на законних підставах впродовж останніх 5 років та на добровільній основі зарахований до проходження служби у складі добровольчого формування СТО ЗСУ.

Комплектування органів військового управління, військових частин ТО Збройних Сил України здійснюється:

1) у мирний час – військовослужбовцями за контрактом та за призовом особами офіцерського складу (тобто можуть призвати офіцерів запасу служити в ТО);

2) в особливий період – військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом.

Військовозобов’язані (крім резервістів) можуть бути призвані районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки один раз на три роки на навчальні збори строком до трьох місяців.

Центральне управління та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України позбавляються права призивати на навчальні збори військовозобов’язаних, які перебувають у них на військовому обліку. Крім того, змінено строк і періодичність призову на навчальні збори («один раз на три роки строком до трьох місяців»).

Рішення про введення в дію Зведеного плану ТО України або планів територіальної оборони в окремих її місцевостях приймається Радою національної безпеки і оборони України (РНБО) за поданням головнокомандувача Збройних Сил України.

Цікавою є норма про зброю. Зокрема, індивідуальна штатна зброя військовослужбовців СТО ЗСУ, членів добровольчих формувань територіальних громад зберігається у визначених та спеціально обладнаних приміщеннях на території пунктів постійної дислокації або у визначених місцях зберігання у порядку, визначеному Кабміном. При цьому члени добровольчих формувань мають право застосовувати під час виконання завдань територіальної оборони особисту мисливську зброю та набої до неї.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський очікує від уряду змін до закону про національний спротив через те, що той порушує Конституцію.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки