Змінити місце реєстрації тепер можна без військкомату: «Дія» презентувала зміни

10:30, 18 августа 2021
Зміна місця реєстрації - одна із найпопулярніших та найбільш складних у отриманні послуг в Україні.
Змінити місце реєстрації тепер можна без військкомату: «Дія» презентувала зміни
Джерело фото: фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Змінювати місце реєстрації тепер можна без візитів до військкомату — Мінцифра вперше в історії підключилася до реєстру військовозобов'язаних. Це стосується тих людей, які внесені до цього реєстру і в кого всі документи в порядку.

За заявкою людини «Дія» робить запит до реєстру військовозобов’язаних, а дані про нове місце реєстрації після його зміни автоматично передаються для зміни обліку зі старого військкомату в новий.

Про це йдеться у колонці міністра цифрової трансформації Михайла Федорова для «НВ».

«П’ять років тому було прийнято закон про створення реєстрів для кожної громади. Так їх стало більше 7 тисяч і вони не були пов’язані між собою зовсім. А із Єдиним державним демографічним реєстром тим паче. Обміну інформацією стосовно місця реєстрації громадян крім паперового не було.

Наприклад, ви хотіли б зареєструватися у новій територіальній громаді. Громада надсилає листа до вашого міста та окремо до демографічного реєстру. Дуже заплутаний шлях, який значно уповільнював процес. Лист міг загубитися та знайтися значно пізніше або взагалі не дійти», - розповідає Федоров.

Тепер Федоров наголошує, що усі територіальні громади зобов’язані передавати інформацію в демографічний реєстр в електронному вигляді. Розроблено спеціальний інструмент на базі Демографічного реєстру, який збирає дані з реєстру однієї громади та автоматично підтягує їх до реєстру іншої. А сільські громади, які вели реєстр в таблицях Excel, або в паперових журналах, тепер матимуть змогу працювати в електронній базі.

«Також ми вперше в історії підключилися до реєстру військовозобов'язаних. Зараз Дія робить запит до цього реєстру та відомості про нове місце реєстрації після його зміни автоматично передаються для зміни обліку зі старого військомата в новий. Це означає, що змінювати реєстрацію тепер можна без відвідування військомату взагалі. Треба зазначити, що це стосується людей, у яких все в порядку із документами. Якщо у вас немає, наприклад, військового квитка, то сходити у військомат для його оформлення все ж прийдеться», - каже він.

Наразі послуга працює у семи містах — Київ, Харків, Рівне, Луцьк, Кривий Ріг, Маріуполь та Вінниця. Вона доступна для власників ID-карток. Нова реєстрація буде відображатися у вашій Дії — у внутрішньому або закордонному паспорті. Наступний крок — можливість зміни місця реєстрації онлайн і для паперових паспортів.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Закон про paperless підписано: українці коментують нововведення.

Раніше ми повідомляли, що таке paperless та як цифровий паспорт замінить українцям звичайний.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області