Чи є затримка виплат коштів колишнім держслужбовцям: коментар Центру зайнятості

08:00, 6 октября 2021
«Судово-юридична газета» з’ясувала, чи дійсно затримують виплати колишнім державним службовцям і куди їх працевлаштували.
Чи є затримка виплат коштів колишнім держслужбовцям: коментар Центру зайнятості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Понад 70 тис. громадян, які раніше працювали в державному управлінні, обороні та обов’язковому державному соціальному страхуванні мають статус безробітного. З них 45,2 тис. осіб – у сфері державного управління загального характеру. Про це повідомили у Державному центрі зайнятості у відповідь на запит «Судово-юридичної газети».

«Станом на 1 вересня 2021 року статус зареєстрованого безробітного мали 70,4 тис. громадян, які раніше працювали в державному управлінні, обороні та обов’язковому державному соціальному страхуванні. З них 45,2 тис. осіб – у сфері державного управління загального характеру», – йдеться в повідомленні.

Також у Центрі повідомили, що станом на 01.10.2021 року здійснюється фінансування допомоги, нарахованої безробітним за ІІ декаду серпня поточного року.

При цьому упродовж періоду з 1 жовтня 2020 року до 1 вересня 2021 року 32,9 тис. безробітних було працевлаштовано в державному управлінні, обороні, обов’язковому державному соціальному страхуванні. З них 20,9 тис. осіб знайшли нову роботу в сфері державного управління загального характеру.

За інформацією Центру, на 1 вересня 2021 року в Державній службі зайнятості було зареєстровано 6000 вакансій у державному управлінні й обороні, обов’язковому державному соціальному страхуванні, зокрема, 2,7 тис. вакансій – у сфері державного управління загального характеру.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що у 2014 році в Україні стартувала реформа децентралізації – передачі повноважень та фінансів від центральної влади органам місцевого самоврядування. У 2015 році почали формуватися перші об’єднані територіальні громади (ОТГ), саме вони стали основою для нового адміністративно-територіального устрою та укрупнення районів у 2020 році.

Однак реформа супроводжувалася і скороченням посад в районних державних адміністраціях. Частина державних службовців змогла працевлаштуватися в ОТГ, а частина опинилася за бортом і вимушена шукати роботу.

У листопаді 2019 року, ще до завершення реформи, тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив про плани уряду скоротити штат районних державних адміністрацій (РДА) на 18 449 штатних одиниць.

Таким чином, через державні реформи виник прошарок колишніх державних службовців, які у своїх невеликих населених пунктах опинилися без роботи.

При цьому самі звільнені у зв’язку з децентралізацією колишні державні службовці жаліються на те, що Центр зайнятості не дає змоги знайти роботу відповідно до фаху. Про це самі ексдержслужбовці пишуть у групі в одній із соціальних мереж.

Зокрема, повідомляють про затримку виплат з тимчасового безробіття від 6 тижнів.

Також державні службовці скаржаться, що у райцентрах роботи взагалі немає, окрім фермерських господарств.

Одна з дописувачок повідомила, що їй, за фахом бухгалтеру, у Державному центрі зайнятості пропонували роботу фрезерувальником або машиністом на кран. Інша повідомила, що їй пропонували роботу офіціантом чи продавцем.

Третя дописувачка зазначила, що їй у центрі зайнятості запропонували влаштуватися підсобним співробітником. При цьому у жінки 3 група інвалідності і 3 вищі освіти (одна з яких – магістр державного управління).

Більшість учасників обговорення констатували, що виплати закінчуються, а роботу вони так і не можуть знайти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва