Денис Малюська пропонує змінити правила вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України

12:11, 6 октября 2021
Законопроект про правила тимчасового виїзду дітей за межі України винесений на розгляд Кабміну.
Денис Малюська пропонує змінити правила вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України
Джерело фото: minjust.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За ініціативою міністра юстиції Дениса Малюськи Кабмін розгляне необхідність ухвалення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України».

Проектом Закону пропонується запровадити можливість кожного із батьків надавати згоду на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла шістнадцяти років, в супроводі другого з батьків шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Також положення законопроекту передбачають можливість внесення відомостей про надання відповідної згоди до Державного реєстру актів цивільного стану громадян нотаріусом на підставі нотаріально посвідченої письмової згоди.

Положеннями законопроекту запроваджується можливість посвідчувати відповідну згоду осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, начальниками таких установ та слідчих ізоляторів.

Передбачено можливість надання такої згоди на значний проміжок часу, однак не більше трьох років.

Крім того, визначається перелік підстав, коли тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла 16-річного віку, у супроводі одного з батьків дозволяється без згоди другого з батьків.

Які проблеми існують сьогодні з виїздом дитини за кордон  

Частиною третьою статті 313 Цивільного кодексу України встановлено, що фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.

Зазначена норма, з точки зору її практичної реалізації, на сьогодні передбачає, що виїзд дитини за межі України у супроводі одного з батьків потребує надання заяви про відповідну згоду другого з батьків, справжність підпису на якій нотаріально засвідчується.

В умовах, коли погляди батьків щодо виїзду дитини за кордон збігаються, обговорюване правило працює нормально. Однак, якщо з відповідного питання думки батьків є різними (найчастіше це трапляється після припинення шлюбу та проживання одного з батьків окремо), інтереси дитини опиняються під загрозою.

Безпідставне ненадання одним з батьків згоди на виїзд дитини за кордон у супроводі другого з батьків найбільше вражає інтереси дітей до 16 років, які беруть участь у міжнародних спортивних змаганнях, творчих конкурсах, олімпіадах тощо, потребують лікування за кордоном або змушені через раптові обставини невідкладно здійснити поїздку за межі України.

Ще одна категорія проблемних ситуацій зумовлюється випадками, коли другий з батьків погоджується на виїзд дитини за кордон у супроводі другого з батьків, однак внаслідок перебування у відповідний момент на значній відстані, зокрема за межами України чи на тимчасово окупованій території, або з інших причин не має можливості оперативно оформити та передати другому з батьків заяву про згоду на виїзд дитини за кордон.

Мають місце також ситуації, коли один з батьків повністю припиняє спілкування з дитиною та другим з батьків, не бере жодної участі у вихованні дитини, не переймається її подальшою долею, не повідомляє нове місце свого проживання, внаслідок чого відсутня об'єктивна можливість не лише отримати відповідну згоду, а навіть звернутися до нього з проханням про її отримання.

Врешті-решт, найбільш ганебні та цинічні випадки зневажання прав дитини трапляються, коли один із батьків не просто не бере жодної участі у вихованні та утриманні дитини, а і  ставить умовою оформлення ним згоди на виїзд дитини за кордон надання йому другим з батьків відповідної грошової компенсації.

Крім того, оформлення згоди батьків виключно через нотаріальне засвідчення справжності підпису на відповідній заяві потребує зусиль, коштів та часу.

В сучасних умовах для мінімізації незручностей та пришвидшення відповідних процесів цілком обґрунтованим Мін’юст вважає забезпечення можливості надання такої згоди в електронній формі з використанням електронного підпису.

Крім того, правила оформлення нотаріусом батьківської згоди наразі є до певної міри суперечливими. З одного боку, закон говорить про нотаріальне посвідчення такої згоди, з другого боку, Закон України «Про нотаріат» не передбачає посвідчення нотаріусом згоди одного з батьків на тимчасовий виїзд дитини за кордон як окремий різновид нотаріальних дій. Як наслідок, на практиці така згода оформляється через нотаріальне засвідчення справжності підпису батька/матері на заяві про надання відповідної згоди. Різниця полягає у тому, що нотаріус, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує факти, викладені у документі, а лише підтверджує, що підпис зроблений певною особою.

Таким чином, наразі нотаріус, засвідчуючи справжність підпису одного з батьків на заяві, безпосередньо не посвідчує факт відповідної згоди та той факт, що підписант є батьком/матір'ю дитини. Тягар перевірки усіх цих фактів покладається повністю на співробітника Державної прикордонної служби. Такий алгоритм не виключає помилок та зловживань. Відповідно, необхідним є запровадження окремої нотаріальної дії, яка передбачатиме посвідчення нотаріусом згоди батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла шістнадцяти років.

Недоліком нинішнього стану правового регулювання є відсутність чіткого правила про можливу тривалість періоду, протягом якого діє згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон.

Чинні правила перетинання державного кордону громадянами України передбачають, що у нотаріально посвідченій Згоді одного з батьків на тимчасовий виїзд з України дитини, яка не досягла 16-річного віку, в супроводі другого з батьків зазначається держава прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

Міністерство юстиції час від часу отримує інформацію про те, що окремі нотаріуси з посиланням на зазначене правило рекомендують зазначати порівняно короткий строк (наприклад, три місяці), на який надається згода на виїзд дитини за кордон, з метою мінімізації ризиків відмови Державної прикордонної служби України у такому виїзді.

Також важко назвати ідеальним підхід, за якого на рівні закону визначаються не всі випадки, коли згода одного з батьків на виїзд дитини за межі України не вимагається.

Не вистачає обґрунтованості концепції, за якою правила виїзду з дитиною за кордон істотно відрізняються залежно від незначної різниці у тривалості прострочення сплати аліментів – 3 чи 4 місяці.

Нарешті, закон передбачає, що суд надає дозвіл на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, хоча на практиці, з огляду на чинні правила, потреба в отриманні такого дозволу нерідко виникає і у того з батьків, з яким проживає дитина.

Крім того, із Податкового кодексу вилучать такого суб'єкта, як «об'єднані територіальні громади».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва