Тимчасовий виїзд дитини за межі України: за що встановлять немалий штраф

12:29, 11 октября 2021
За ігнорування обов’язку інформування другого з батьків про тимчасовий виїзд дитини за кордон доведеться платити.
Тимчасовий виїзд дитини за межі України: за що встановлять немалий штраф
Джерело фото: pershij.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У парламент надійшов законопроект № 6147 від 07.10.2021 «Про внесення змін до статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення обов'язку інформування про тимчасовий виїзд дитини за межі України».

Він підлягає попередньому розгляду в Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Проектом Закону пропонується змінити статтю 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно із пропозиціями Уряду умисне порушення визначеного законом, рішенням суду або згодою батьків чи одного з них обмеження щодо строку тимчасового виїзду дитини за межі України буде каратися накладенням штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, зазначену статтю доповнять частиною другою, згідно з якою неналежне виконання без поважних причин одним з батьків встановленого законом обов'язку щодо інформування другого із батьків про тимчасовий виїзд дитини за межі України тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розробити законопроект було власною ідеєю Міністерства юстиції України.

Свою ініціативу в Мін’юсті пояснюють таким.

Частиною п’ятою статті 157 Сімейного кодексу України встановлено обов’язок того з батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, поінформувати другого з батьків про тимчасовий виїзд дитини за межі України, якщо останній не ухиляється та належним чином виконує батьківські обов’язки.

Стан нинішнього правового регулювання надає можливість одному із батьків, який має намір здійснити тимчасовий виїзд за межі України з дитиною, ігнорувати обов’язок інформування другого з батьків без відповідних правових наслідків.

За означених умов та з огляду на відсутність чітких строків, у межах яких має бути надісланий рекомендований лист, а також правових наслідків (відповідальності) у разі недотримання вказаної вимоги, можна стверджувати про декларативний характер положень частини п’ятої статті 157 Сімейного кодексу України та потребу вироблення завершеного механізму її реалізації.

Верховний Суд у постанові від 4 липня 2018 року (справа № 712/10623/17) вказав на те, що положення про рівність прав та обов'язків батьків у вихованні дитини не може тлумачитися на шкоду інтересам дитини, а тимчасовий виїзд дитини за кордон (із визначенням конкретного періоду) у супроводі того з батьків, з ким визначено її місце проживання та який здійснює забезпечення дитині рівня життя, необхідного для всебічного розвитку, не може беззаперечно свідчити про позбавлення іншого з батьків дитини передбаченої законодавством можливості брати участь у її вихованні та спілкуванні з нею. 

У ході погодження проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України», розробленого Міністерством юстиції на виконання пункту 765 Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини висловлено зауваження щодо необхідності визначення строків, в межах яких один із батьків, з яким рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, інформує про тимчасовий виїзд дитини другого з батьків.

З огляду на наведене, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вирішення батьками питань тимчасового виїзду дітей за межі України» доповнено положеннями щодо строку інформування та відповідальності у разі невиконання такого обов’язку.

Таким чином, задля повноцінної реалізації балансу інтересів обох батьків, а також з огляду на існуючий порядок накладання штрафу у подібних правовідносинах (наприклад, частина сьома статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення) виникає необхідність запровадження адміністративної відповідальності у разі порушення встановленого законом обов’язку інформування іншого з батьків рекомендованим листом про тимчасовий виїзд дитини за межі України шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Раніше розповідалося, що згоду на тимчасовий виїзд дитини за кордон дозволять подавати через інтернет.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube «Право ТВ», щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва