Штрафи та позбавлення волі: як депутати пропонують карати за самозахоплення землі та самочинне будівництво

12:43, 13 октября 2021
У парламенті зареєстрували законопроект, який посилює відповідальність за незаконне будівництво і самозахоплення землі.
Штрафи та позбавлення волі: як депутати пропонують карати за самозахоплення землі та самочинне будівництво
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За самозахоплення землі та самочинне будівництво передбачені штрафи у понад 50 тис. грн, а також позбавлення волі на строк до двох років. Проект постанови про прийняття законопроекту № 5877 за основу про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності вніс до парламенту голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

Пропонується за будівельні роботи без отримання права на їх виконання накладати штраф на громадян від двох тисяч до двох тисяч п’ятсот (до 42 500 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від двох тисяч п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Експлуатація об’єктів, не прийнятих в експлуатацію, щодо об’єктів, будівництво яких здійснювалося на підставі будівельного паспорта, - штраф від тисячі до тисячі п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 25 500 грн) та на посадових осіб - від тисячі п’ятсот до двох тисяч (до 34 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Експлуатація об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1) - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двох тисяч до двох тисяч п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб - від двох тисяч п’ятсот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Передача замовнику проектної документації на будівництво, розробленої з порушенням вимог законодавства, будівельних норм, – тягне за собою накладення штрафу на архітектора/інженера-проектувальника, головного архітектора або головного інженера проекту, під керівництвом яких розроблено проектну документацію на будівництво, експерта у розмірі від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів (до 51 000 грн).

За ведення виконавчої документації з порушенням будівельних норм – штраф до 5100 грн.

Недопущення посадових осіб органів містобудівного контролю на об’єкти будівництва – штраф до 8500 грн, на посадовців до 10 200 грн.

Невиконання приписів органу державного містобудівного нагляду щодо усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності тягне накладання штрафу до 8500 грн.

У разі вчинення порушень законодавства у сфері містобудівної діяльності на об’єкти незаконного (самочинного) будівництва може бути накладено тимчасовий арешт.

Тимчасовий арешт об’єктів незаконного (самочинного) будівництва полягає у тимчасовому позбавленні можливості їх відчуження, користування та розпорядження.

Самовільне зайняття земельної ділянки (земель), яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику, - карається штрафом від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів (до 5100 грн) або арештом на строк до шести місяців.

Самовільне зайняття  земельної ділянки, вчинене особою, раніше судимою за подібне кримінальне правопорушення, карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років.

За самочинне будівництво будівель та/або споруд на самовільно зайнятих земельних ділянках особа отримає штраф до 170 000 грн.  

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Раді рекомендують прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону про запобігання корупції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді