ВС скасував рішення про затвердження складу Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти: що буде з дипломами і акредитацією вишів

18:46, 21 октября 2021
Внаслідок рішення Верховного Суду чинний склад Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти став нелегітимним.
ВС скасував рішення про затвердження складу Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти: що буде з дипломами і акредитацією вишів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 жовтня постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду скасовано рішення про затвердження складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Зокрема Суд визнав незаконним рішення Конкурсної комісії з відбору членів НАЗЯВО, яке було ухвалене 5 грудня 2018 року, та скасував його. Крім того, протиправним було визнано розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження відповідного складу.

Відтак депутати на чолі з головою комітету з питань освіти, науки та інновацій внесли до парламенту законопроект № 6197 «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти». У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що це може призвести до затримки видачі дипломів про вищу освіту випускників освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, які  перебувають в процесі акредитації освітніх програм.

У проекті прописано, що склад НАЗЯВО формується у такому складі:

три особи, які обираються із числа представників всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців;

дві особи з числа здобувачів вищої освіти першого або другого рівня;

не менше одного представника з числа осіб, які працюють за основним місцем роботи у:

Національній академії наук України;

Національній галузевій академії наук (по одному представнику від кожної академії);

закладі вищої освіти державної форми власності;

закладі вищої освіти комунальної форми власності;

закладі вищої освіти приватної форми власності.

Особа може бути висунута кандидатом у члени НАЗЯВО відповідними суб’єктами або шляхом самовисування.

Окремо прописано, що входження до складу НАЗЯВО, повноваження якого припинені, не враховується під час визначення кількості строків.

Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) виловило з цього приводу зауваження. Зазначивши, що запропоноване виключення не враховує положення Закону України  «Про вищу освіту», відповідно до якого одна і та сама особа не може бути членом НАЗЯВО більше двох строків.

Законопроектом пропонується надати право Кабміну затвердити тимчасовий склад НАЗЯВО без проведення конкурсу. У ГНЕУ відзначили, що за змістом викладеної пропозиції незрозуміло, у який спосіб, за яких процедур буде сформовано тимчасовий склад, адже чинне законодавство не регулює це питання, а відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Крім того, мають бути чітко визначені строки функціонування тимчасового складу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін пропонує парламенту привести Податковий кодекс у відповідність до адміністративно-територіального устрою.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва