Макрофінансова допомога від ЄС: аванс і заохочення до роботи з МВФ

17:37, 25 октября 2021
ЄС надає макрофінансову допомогу Україні, незважаючи на складне просування у роботі з МВФ.
Макрофінансова допомога від ЄС: аванс і заохочення до роботи з МВФ
Джерело фото: zn.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Про рішення надати Україні другий транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 600 млн євро прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив ще у вересні 2021 року. А перед цим, у серпні 2021 року, віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що Україна виконала всі основні умови для отримання другого траншу макрофінансової допомоги: було прийнято законопроекти, які стосувалися реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя.

Це рішення керівництва ЄС можна вважати політичним або економічним авансом, адже воно прийнято попри відсутність чіткого просування в роботі з отримання кредитування МВФ. Європейський Союз в своїй роботі з надання макрофінансової допомоги орієнтується на МВФ, і це не дивно, адже місія МВФ має постійні представництва в країнах – членах МВФ. Саме ці представництва здійснюють економічний, юридично-правовий моніторинг законодавчих дій, спрямованих на реформування. Вважається, що співпраця МВФ є індикатором для інвесторів, а на прогнози МВФ орієнтуються уряди різних країн.

Саме тому останнє слово в питанні надання макрофінансової допомоги ЄС було за МВФ. Понад рік співпраця з МВФ проводилася мляво, але економічні та соціальні проблеми підштовхнули владу до активізації роботи з МВФ та початку виконання структурних маяків. Отже неформальне затвердження від МВФ Європейський Союз все таки отримав і черговий транш надійде.

Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння, підписаного Україною, визначаються передумови виділення коштів, зокрема, загальні умови — задовільне проведення заходів з реалізації домовленостей, досягнутих між Україною та МВФ, а також позитивні результати оцінки ЄС успіхів щодо проведення переліку узгоджених сторонами структурних реформ, до яких відносять: управління державними фінансами, належне урядування, боротьбу з корупцією, секторальні реформи, реформи державних підприємств, соціальну політика.

Макрофінансова допомога надана у вигляді довгострокової позики під відсоткову ставку 0,125 % з терміном погашення у червні 2035 року. Для надання траншу Європейська комісія здійснила розміщення власних облігацій з негативною дохідністю -0,143%, завдяки чому після відрахувань комісій за випуск Україна фактично отримала 623,5 мільйона євро.

За черговістю це вже п’ятий транш макрофінансової допомоги, а загальна сума траншів протягом 2014-2020 років склала 4,41 млрд євро.

Ці кошти наш уряд використовував на зменшення зовнішнього фінансового навантаження на Україну, поліпшення її платіжного балансу і забезпечення бюджетних потреб. Обмежень щодо використання таких коштів Європейський Союз не встановлював, а тому повну відповідальність за ефективне їх витрачання несе виконавча влада в Україні.

Попри це, чітким сигналом для іноземних інвесторів та покращення інвестиційного клімату в Україні буде відновлення роботи з МВФ та повернення в русло виконання запланованих реформ та структурних маяків від МВФ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України