МОЗ розширить перелік працівників для обов’язкової вакцинації, але щодо лікарів ще думають

08:10, 27 октября 2021
Глава МОЗ Віктор Ляшко повідомив, на кого ще поширять вимоги про обов’язкову вакцинацію та чому щеплення не є обов’язковим для медичних працівників.
МОЗ розширить перелік працівників для обов’язкової вакцинації, але щодо лікарів ще думають
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що незабаром перелік працівників, для яких щеплення є обов’язковими, буде розширено.

«Уже на погодженні проект наказу МОЗ, який я підписав. Він охоплює соціальних працівників, працівників державних підприємств, установ і організацій, а також працівників критичних для економіки країни сфер.

Це водоканали, Укрпошта, Укрзалізниця», - розповів він в інтерв’ю УП.

Також він пояснив, чому у цьому переліку немає медиків. Адже зараз обов’язковій вакцинації підлягають, у тому числі, працівники вищих навчальних закладів, місцевих державних адміністрацій, центральних органів виконавчої влади, але лікарів там немає.

«Будь-який документ ухвалюється з урахуванням ризиків. Ризик недопуску медичного працівника на місце роботи превалює над ризиком потенційного інфікування. 

Якщо в невеликому райцентрі з центральною районною лікарнею, не дай Боже, складеться ситуація, за якої два анестезіологи не захочуть вакцинуватись, то в цьому населеному пункті просто не буде медичної допомоги.

Ми не включили медиків у першу групу, але це не означає, що ми не включимо їх взагалі. 

Ми більш детально проаналізуємо категорії медичних працівників – це медсестра, лікар, лікар якого профілю, яких лікарень. Щоб після випуску наказу ми на 100% були впевнені, що він не вплине на універсальний доступ до послуг у сфері охорони здоров’я.

Зараз у нас вакциновано більше 50% медиків.

В Україні медиків навчають на принципах доказової медицини. У всіх університетах, на всіх спеціальностях, у всіх навчальних матеріалах ідеться, що вакцинація – це доказовий метод профілактики. Доказовий. Він не обговорюється.

Якщо людина з дипломом може дискутувати над доказовим методом профілактики, можна починати дискутувати над рівнем диплому. Бо людина не навчилась, не почерпнула знання в медичному університеті.

І це вже наступне питання, яке оголила епідемія. І зробила це не тільки в Україні. В Україні ніколи не було етичних комісій. Лікарське самоврядування весь час на етапі створення. А зараз – той етап, коли воно не те що назріло, а перезріло. Воно повинно бути. Щоб не тільки чиновник, а й професіонал міг оцінити роботу або слова людини, яка озвучує певну позицію. 

Людина озвучує певний факт – він фіксується і передається на етичну комісію. І вже комісія вирішує, чи зробити попередження – щоб людина зрозуміла, що вона говорить усупереч доказовій медицині без будь-яких фактів, чи позбавити можливості займатись лікарською практикою», - зауважив Віктор Ляшко. 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва