Кабмін змінив умови проходження служби за контрактом

13:41, 28 октября 2021
Кабінет Міністрів України затвердив зміни, які дозволяють підписувати довготривалі контракти та збільшують термін відпустки для військовослужбовців.
Кабмін змінив умови проходження служби за контрактом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Військовослужбовці отримають змогу укладати контракт до 10 років, а також проїзд до місця відпустки не буде враховуватися в час самої відпустки. Про це йдеться у проекті Постанови про внесення змін до Положення про проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства, яку для Кабінету Міністрів України розробило Міністерство оборони України.

Зокрема, прописано, що під час дії особливого періоду для військовослужбовців за їхнім бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено від 1 до 10 років, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі (до 60 років для вищих офіцерів).

Прописано дозвіл на присвоєння первинного військового звання іноземцям та особам без громадянства, які вступили на військову службу за контрактом. Первинне військове звання рядового складу присвоюється іноземцям та особам без громадянства наказом командира військової частини, який призначає їх на відповідні посади.

Чергові військові звання військовослужбовцям присвоюються:

до майстер-сержанта (майстер-старшини) включно – командирами бригад (полків, кораблів 1 рангу) і посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі;

до головного майстер-сержанта (головного майстер-старшини) включно – командирами корпусів і командувачами військ оперативних командувань, посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі, а також командувачами видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, начальником Генерального штабу Збройних Сил України, Головнокомандувачем Збройних Сил України, керівником служби персоналу Міністерства оборони України.

При цьому чергове військове звання може бути присвоєно достроково в порядку заохочення один раз за весь строк військової служби не раніше закінчення половини встановленого строку вислуги в попередньому військовому званні та за умови проходження військової служби на посаді, за якою військове звання відповідає черговому військовому званню або є вищим.

Для осіб сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу, установлюються такі строки вислуги у військовому званні:

молодшого сержанта (старшини 2 статті) – 1 рік; сержанта (старшини 1 статті) – 2 роки;

старшого сержанта, головного сержанта, штаб-сержанта, майстер-сержанта, старшого майстер-сержанта (головного старшини, головного корабельного старшини, штаб-старшини, майстер-старшини, старшого майстер-старшини) – 3 роки.

Строк вислуги у військовому званні головного майстер-сержанта (головного майстер-старшини) не встановлюється.

Змінилися умови і позбавлення військового звання. Військовослужбовці, позбавлені військового звання за вироком суду, виключаються зі списків особового складу військових частин після набрання вироком суду законної сили.

Змінилася і забезпеченість відпусткою. Тривалість щорічної основної відпустки для військовослужбовців, які мають вислугу в календарному обчисленні до 10 років, становить 30 календарних днів; від 10 до 15 років – 35 календарних днів; від 15 до 20 років – 40; понад; 20 років – 45 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін пропонує парламенту привести Податковий кодекс у відповідність до адміністративно-територіального устрою. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді