Суди скасували Порядок перевірок, що проводила Держпраці, Кабмін намагається його повернути

08:40, 3 ноября 2021
Проект Постанови про Порядок проведення перевірок підприємців Держпраці готується до розгляду Кабміном.
Суди скасували Порядок перевірок, що проводила Держпраці, Кабмін намагається його повернути
Джерело фото: dp.tax.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду 25 жовтня 2021 року відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою Державної служби України з питань праці на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 28 квітня 2021 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 14 вересня 2021 року у справі № 640/17424/19.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 28 квітня 2021 року задоволено адміністративний позов до Кабінету Міністрів України про визнання протиправною та нечинною постанови КМУ № 823 від 21 серпня 2019 року, якою затверджений Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Шостий апеляційний адміністративний суд апеляційні скарги Державної служби України з питань праці та Кабінету Міністрів України залишив без задоволення, а рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 28 квітня 2021 року - без змін.

Суд зазначив, що системний аналіз норм законодавства свідчить, що прийняттю регуляторного акта передує відповідна законодавчо визначена процедура, яка не була дотримана при прийнятті оскаржуваної постанови, що свідчить про порушення Кабінетом Міністрів України принципів державної регуляторної політики України.

Суд першої інстанції дійшов висновку, що проект постанови Кабінету Міністрів України щодо питання реалізації статті 259 Кодексу України законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», не міг бути розглянутий та схвалений Урядом за відсутності погодження Державної регуляторної служби, відсутність якого обумовлена прийняттям Державної регуляторної служби рішення про відмову в його погодженні.

Разом з тим, як зазначено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи, за відсутності рішення Державної регуляторної служби про погодження даного проекту постанови Держпраці подала його на розгляд Уряду.

Водночас, листом від 28 серпня 2019 року № 6919/0/20-19 ДРС звернулась до Секретаріату Кабінету Міністрів України щодо порушення законодавства України при прийнятті постанови № 823 та запропонувала розглянути питання щодо її скасування.

При прийняті спірної постанови Кабінетом Міністрів України не дотримано принципу передбачуваності, що означає послідовність регуляторної діяльності, відповідність її цілям державної політики, а також планам з підготовки проектів регуляторних актів, що в свою чергу дозволяє суб`єктам господарювання здійснювати планування їхньої діяльності. Так, проект спірної постанови не було включено до плану підготовки проектів регуляторних актів Кабінету Міністрів України на 2019 рік, що є порушенням норм законодавства.

Таким чином, ОАСК скасував інспекційні відвідування підприємців органами Держпраці.

Проте Держпраці не здалося і намагається відновити скасований Порядок. На обговорення профспілок вже надійшов проект постанови КМУ «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю», яким затверджується новий Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Автором ініціативи є Мінекономіки.

Закінчити його громадське обговорення та прийом пропозицій планують 04.11.2021 р.

Необхідність ухвалення нової Постанови  ініціатор пояснює потребою забезпечити можливість посадовим особам Держпраці ефективно застосовувати заходи реагування у разі порушення суб’єктами господарювання вимог законодавства про працю.

Одночасно Мінекономіки натякає на впровадження нових підходів у роботі інспекції праці, зокрема, щодо здійснення превентивних заходів впливу на суб’єктів господарювання, а не караючих, з метою запобігання вчиненню порушення законодавства про працю.

Щоправда, Міністерство забуло згадати, що зміст проекту нового Порядку нічим не відрізняється від того, який був скасований ОАСК і є ідентичним тому, щодо якого було прийнято рішення про визнання нечинним.

Окремо проектом вносяться зміни в Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. Згідно з ними пропонується таке.

Попередження за порушення законодавства про працю до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується уповноваженими посадовими особами на підставі:

акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю;

акта перевірки ДПС, її територіального органу, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю.

Рішення про застосування попередження приймається уповноваженою посадовою особою протягом десяти робочих днів з дня, що настає за днем одержання вищезазначених актів перевірки.

Рішення про застосування попередження надсилається роботодавцю протягом трьох днів з дня його прийняття, про що робиться відповідна позначка в матеріалах справи.

Крім того, в новій редакції викладається Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Раніше Кабмін істотно розширив повноваження Держпраці.  

Крім того, депутати намагаються повернути місцевим органам влади право перевіряти додержання законодавства про працю та накладати штрафи, яке самі ж скасували.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва