В «Слузі народу» пропонують зменшити штрафи для бізнесу та встановити судовий контроль за виконанням постанов Держпродспоживслужби

16:04, 18 ноября 2021
Скаржитися в Facebook, а не в суд — це не по європейському : нардеп пропонує зменшити штрафи, передбачені Законом України «Про захист прав споживачів»
В «Слузі народу»  пропонують зменшити штрафи для бізнесу та встановити судовий контроль за виконанням постанов Держпродспоживслужби
Джерело фото: milkua.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В «Слузі народу» хочуть встановити судовий контроль за виконанням законодавства про захист прав споживачів.

Для цього за ініціативою парламентської комісії був розроблений законопроект, який вносить зміни до Закону України «Про захист прав споживачів», а саме знижує розмір штрафу для суб’єктів господарювання.

Сьогодні Закон України «Про захист прав споживачів» передбачає відповідальність за створення перешкод службовим особам Держпродспоживслужби у проведенні перевірки якості продукції, а також правил торговельного та інших видів обслуговування у розмірі від одного до десяти відсотків вартості реалізованої продукції за попередній календарний місяць.

Ініціатор законопроекту народний депутат Галина Янченко під час презентації законопроекту, пояснила, що нині існують три ключові проблеми, які потребують вирішення:

  • у Держпродспоживслужби є можливість накладати штраф не у фіксованих певних одиницях, а як відсоток від обороту. Тобто, на компанію можуть накласти штраф від 1 до 10 відсотків від обороту компанії за попередній місяць.
  • Високий корупційний ризик, оскільки чиновник на власний розсуд визначає розмір штрафу: буде це 1 відсоток чи 10 відсотків.
  • Неможливість швидкого оскарження рішення Держпродспоживслужби.

«В результаті великі компанії (і маленькі теж, але у великих компаній є більше для цього можливостей) ідуть скаржитися не в суд, як би мало бути в цивілізованій європейській країні, а в Facebook. Ми, звичайно, всі знаємо, що Facebook в нашій країні буває подекуди дуже ефективним, але, на мою думку, в цивілізованій країні так бути не повинно. Водночас ми розуміємо, що інколи це єдиний вихід, враховуючи те, що штраф або протокол, які виписує Держпродспоживслужба, є виконавчим документом: тобто, він одразу іде в роботу і, передавши такий протокол чи штраф, особливо до приватного виконавця, який зацікавлений оперативно отримати це стягнення, ми можемо зіштовхнутися з проблемою, коли можуть бути заблоковані рахунки, можуть бути списані великі суми з рахунків компаній. В деяких випадках це може призвести до зупинки компаній, аж до початку банкрутства», - пояснила Галина Янченко. 

Законопроектом пропонується зменшити штраф  з 0,1 % до 5 %.

Штрафи будуть нараховуватися залежно від ступеня ризику.

  • Малий ступень ризику (від 0,1 % до 0,5 %).
  • Середній ступень ризику (від 1 № до 2 %).
  • Високий ступень ризику (від 3% до 5%).

Ступінь ризику хочуть чітко встановлювати законом. Коефіцієнт ризикованості компанії визначається Постановою Кабінету Міністрів.

Окрім того, запроваджується судовий контроль за виконанням законодавства про захист прав споживачів.

Сьогодні суди вперто вважають постанови Держпродспоживслужби виконавчими документами (див. постанову по справі № 160/16868/21, рішення по справі №640/8423/20).

Цей механізм пропонується трохи змінити.

Після винесення  Постанови Держпродспоживслужби в компанії, до якої застосовується санкція, буде 15 днів для того, щоб самостійно сплатити штраф.  

Якщо штраф самостійно сплачений не буде, відповідна постанова передається в суд зі зверненням Держпродспоживслужби і суд ухвалюватиме рішення.

Якщо компанія не погоджується з такою постановою, то вона має можливість її оскаржити.

Також, мобінг може стати підставою для розірвання трудового договору та виплати вихідної допомоги.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Youtube «Право ТВ», а також на нашу сторінку в Facebook та на Інстаграм, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Татаринов
    Дмитро Татаринов
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Ірина Соломко
    Ірина Соломко
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду